Current Affairs Quiz – January 06 & 07 2021

Current Affairs Quiz – January 06 & 07 2021

Current Affairs Quiz – January 06 & 07 2021. Read and Download daily, monthly Current Affairs Daily Digest 2021 for competitive exams like UPSC, SSC, IBPS, SBI etc,. Download month wise Current affairs 2020 PDF and Current affairs quiz PDF .

1. Alex Ellis appointed new __________ high commissioner to India.
a) USA
b) British
c) Australia
d) Russia

Click here to View Answer
Answer b) British. He has held several posts, including deputy national security adviser in the cabinet office, director-general in the department for exiting the European Union, and the British ambassador to Portugal.

2. Karan Bajwa to head ________ in Asia Pacific.
a) Google Cloud
b) IBM
c) World Bank
d) Apple Inc

Click here to View Answer
Answer a) Google Cloud. Presently, Bajwa leads Google Cloud in India. He will lead all regional revenue and go-to-market operations for Google Cloud, including on Google Cloud Platform (GCP) and Google Workspace. He succeeds Rick Harshman who leaves the organisation for a new opportunity.

3. India and NDB signs USD 646 million loan agreement for which state?
a) Uttar PRadesh
b) Odisha
c) Assam
d) Andhra Pradesh

Click here to View Answer
Answer d) Andhra Pradesh. The New Development Bank (NDB) has signed loan agreements worth USD 646 million with the Government of India for two road projects in Andhra Pradesh. Each project costs USD 323 million.

4. RBI introduces Legal Entity Identifier for NEFT, RTGS transactions above _________crore.
a) 20
b) 30
c) 50
d) 70

Click here to View Answer
Answer c) 50. The Reserve Bank of India has introduced Legal Entity Identifier (LEI) for all payment transactions of value Rs 50 crore and above undertaken by entities (non-individuals) via Real Time Gross Settlement (RTGS) and National Electronic Funds Transfer (NEFT).

5. Which bank has become India’s 1st urban co-operative bank to transition to SFB?
a) SMCB
b) TMB
c) Pandiyan bank
d) Pallavan Bank

Click here to View Answer
Answer a) SMCB. Uttar Pradesh-based, Shivalik Mercantile Co-operative Bank (SMCB) has become the first urban co-operative bank (UCB) in India to receive a licence from RBI to operate as a Small Finance Bank (SFB). The RBI had given an 18-month timeline to commence business.

6. Japan to launch the first wood-based satellite by which year?
a) 2021
b) 2025
c) 2022
d) 2023

Click here to View Answer
Answer d) 2023. Japan’s Sumitomo Forestry company and Kyoto University aims to launch the world’s first wood-based space satellite by 2023 to combat the problem of space junk.

7. Who has been taken charge as Deputy Chief of Army Staff?
a) Shantanu Dayal
b) Arjun Das
c) Ishak LIpin
d) Prameshwar Nath

Click here to View Answer
Answer a) Shantanu Dayal . Lt Gen Shantanu Dayal has been named the new Deputy Chief of Army Staff (DCOAS). Lt Gen Dayal is the Corps Commander of the Tejpur based 4 Corps.

8. Journalist Day Observed in Maharashtra on ___________.
a) January 03
b) January 04
c) January 06
d) January 10

Click here to View Answer
Answer c) January 06 . The first newspaper in the Marathi language named ‘Darpan’, was published on January 6, 1832, the date which also marks the birth anniversary of Balshastri Jambhekar.

9. Tata Power partnered with ________ to offer easy & affordable financing scheme for MSME.
a) SBI
b) Exim Bank
c) HDFC
d) SIDBI

Click here to View Answer
Answer d) SIDBI. Tata Power, India’s largest integrated power company, announced its partnership with SIDBI (Small Industries Development Bank of India) to offer easy and affordable financing scheme for MSME customers in the rooftop solar segment.

10. Arup Kumar Goswami sworn in as CJ of which state High Court?
a) Telangana
b) Andhra Pradesh
c) Karnataka
d) Tamil Nadu

Click here to View Answer
Answer b) Andhra Pradesh. Justice Goswami was transferred from the Sikkim High Court a few days ago.

11. Khelo India Ice Hockey Tournament begins in__________.
a) Shimla
b) Kargil
c) Darjeeling
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Kargil. Khelo India Ice Hockey Tournament organised at Chiktan in Kàrgil, Ladakh. For the first time, the women team of Chiktan also participated in the Khelo India Games in Kargil district.

12. When will Joe Biden be sworn-in as the next US President?
a) January 15th
b) January 21st
c) January 20th
d) January 29th

Click here to View Answer
Answer d) January 29th. Joe Biden will be sworn in as the next President of the United States on January 20, 2020.

Leave a Comment