Current Affairs Quiz – January 05 2021

Current Affairs Quiz – January 05 2021

Current Affairs Quiz – January 05 2021. Read and Download daily, monthly Current Affairs Daily Digest 2021 for competitive exams like UPSC, SSC, IBPS, SBI etc,. Download month wise Current affairs 2020 PDF and Current affairs quiz PDF.

1. India has launched its 40th scientific expedition to which among the following regions?
a) Arctic Region
b) Mount Everest
c) Alaska
d) Antarctica

Click here to View Answer
Answer d) Antartica.

2. India will be replacing which nation as the co-chair of Asia Protected Areas Partnership (APAP)?
a) South Korea
b) China
c) Malaysia
d) Japan

Click here to View Answer
Answer a) South Korea. India will be the co-chair of Asia Protected Areas Partnership (APAP) for the next three years after successfully increasing the population of wild animals such as lions, tigers, and leopards by protecting their habitats.

3. Which government has launched ‘Kisan Kalyan Mission’ for the farmers?
a) Jharkhand
b) Uttar Pradesh
c) Odisha
d) Telangana

Click here to View Answer
Answer b) Uttar Pradesh. The government of Uttar Pradesh will launch a special program named ‘Kisan Kalyan Mission’ on January 6, 2021, to double the income of farmers of the state.

4. Which nation has working to develop first wooden satellites to reduce space junk?
a) Russia
b) Japan
c) India
d) Australia

Click here to View Answer
Answer b) Japan. A Japanese Company and Kyoto University have decided to collaborate to develop the world’s first wooden satellites which will be made out of wood by 2023.

5. Which nation became co-chair of Asia Protected Areas Partnership (APAP)?
a) India
b) China
c) Geneva
d) Russia

Click here to View Answer
Answer a) India. India has been chosen as the co-chair of the IUCN-supported Asia Protected Areas Partnership (APAP) for a period of three years till November 2023.

6. Which state will host the 51st International Film Festival of India?
a) Karnataka
b) Goa
c) Maharashtra
d) Delhi

Click here to View Answer
Answer b) Goa. The 51st International Film Festival of India (IFFI) will open on 16th January, with the Indian premiere of the movie ‘Another Round’ by Thomas Vinterberg.

7. Which nation has sanctioned international protocol to abolish death penalty?
a) Armenia
b) Turkmenistan
c) Afghanistan
d) Kazakhstan

Click here to View Answer
Answer d) Kazakhstan. The President of Kazakhstan, Kassym-Jomart Tokayev signed a law that sanctions the ‘Second Optional Protocol’ to the International Covenant on Civil and Political Rights.

8. TRIFOOD Parks launched in___________.
a) Assam
b) Uttar Pradesh
c) Madhya Pradesh
d) Maharastra

Click here to View Answer
Answer c) Madhya Pradesh. The TRIFED (Tribal Cooperative Marketing Development Federation of India) operating under Ministry of Tribal Affairs signed a memorandum of understanding with Akhil Bhartiya vanvasi Kalyan Ashram to setup TRIFOOD parks in Madhya Pradesh.

9. Leon Mendonca became India’s ___________ Grandmaster.
a) 45th
b) 32nd
c) 67th
d) 91st

Click here to View Answer
Answer c) 67th. Goa’s 14-year-old Leon Mendonca has become India’s 67th chess Grandmaster by winning the third and final norm at a tournament in Italy.

10. Mukesh Ambani ranked ____________ in the Bloomberg Billionaires Index 2021.
a) 12th
b) 18th
c) 1st
d) 2nd

Click here to View Answer
Answer a) 12th . India’s richest man Mukesh Ambani, the chairman and Managing Director of Reliance Industries Limited (RIL) dropped down to 12th spot in the Bloomberg Billionaires Index 2021 (as on 2nd January 2021).

11. Which nation Congress has passed ‘Malala Yousafzai Scholarship Act’?
a) USA
b) Pakistan
c) Afghanistan
d) India

Click here to View Answer
Answer a) USA. The U.S. Congress has passed the ‘Malala Yousafzai Scholarship Act’ to increase the number of scholarships for Pakistani women in higher education under merit and needs-based programme.

12. Which company has become world’s most valuable two-wheeler company?
a) TATA
b) Bajaj Auto
c) Mahindra
d) Mississippi

Click here to View Answer
Answer b) Bajaj Auto. Indian multinational two-wheeler and three-wheeler manufacturing company, Bajaj Auto has become the most valuable two-wheeler company in the world, after it crossed a market capitalization of more than Rs. 1 lakh crore, on January 01, 2021.

13. Who has elected as the president of the All India Chess Federation (AICF)?
a) Neethu Chandra
b) Hamin Ansari
c) Sanjay Kapoor
d) AbiBullah Athar

Click here to View Answer
Answer c) Sanjay Kapoor . Sanjay Kapoor was elected president of the All India Chess Federation (AICF) while Bharat Singh Chauhan retained the secretary’s post. Kapoor, representing Uttar Pradesh Chess Association, defeated incumbent PR Venketrama Raja in a close contest.

14. Justice Pankaj Mithal has been appointed as the new Chief Justice (CJ) of the Common High Court of which union territory?
a) Jammu & Kashmir
b) Pondicherry
c) Goa
d) Chandigarh

Click here to View Answer
Answer a) Jammu & Kashmir. Justice Pankaj Mithal has been appointed as the new Chief Justice (CJ) of the Common High Court for the Union Territory of Jammu & Kashmir and Union Territory of Ladakh in Jammu on January 04, 2021.

Leave a Comment