Current Affairs Quiz – August 10 2019

Current Affairs Quiz – August 10 2019

1. Who has been appointed as Director of Prosecution in CBI?
a) Shyamala Devi
b) Sudha Rani Relangi
c) Bhuvana Maran
d) Latha Rao

Click here to View Answer
Answer b) Sudha Rani Relangi. The Central Government has appointed Sudha Rani Relangi as the Director of Prosecution in the Central Bureau of Investigation.

2. Which bank has Launched India’s first health-focused credit card?
a) IDBI
b) HDFC
c) ICICI
d) RBL

Click here to View Answer
Answer d) RBL. Private sector RBL Bank and digital healthcare platform Practo have partnered to launch an industry first co-branded health credit card.

3. World Biofuel Day is observed on___________.
a) June 03
b) July 17
c) August 10
d) October 24

Click here to View Answer
Answer c) August 10. Every year 10 August is observed as World Biofuel Day with aim to create awareness about importance of non-fossil fuels as an alternative to conventional fossil fuels.

4. Who has become the 1st player in the cricket history to claim a wicket?
a) Colin Ackermann
b) Vijay Shankar
c) Ben Scott
d) Raweal Laineley

Click here to View Answer
Answer a) Colin Ackermann. Colin Ackermann(28) plays for Leicestershire Foxes set the new T20(Twenty20) world record with seven wickets for just 18 runs (7-18) to victory by 55 runs against the Birmingham Bears.

5. Who has been conferred with an honorary degree, Doctor of Letters, by the prestigious La Trobe University?
a) Aamir Khan
b) Shah Rukh Khan
c) Amit Shah
d) Mamta Banerjee

Click here to View Answer
Answer b) Shah Rukh Khan. Superstar Shah Rukh Khan has been conferred with an honorary degree, Doctor of Letters, by the prestigious La Trobe University here.

6. Samagra Shiksha-Jal Suraksha drive is associated with____________.
a) Education
b) Water
c) Sports
d) Health

Click here to View Answer
Answer b) Water. Samagra Shiksha-Jal Suraksha drive was launched to promote water conservation activities among school students by Union ministers Ramesh Pokhriyal and Gajendra Singh Shekhawat at Kendriya Vidyalaya Number 2 at Delhi Cantonment on August 9, 2019.

7. NITI Aayog launches 4th edition of Women Transforming India Awards theme for 2019 is_____________.
a) Women and World
b) Women and Leadership
c) Women and India
d) Women and Entrepreneurship

Click here to View Answer
Answer d) Women and Entrepreneurship. NITI Aayog launched fourth edition of Women Transforming India (WTI) Awards. Nominations for the awards will be opened immediately after the launch. The theme for this year’s award is ‘Women and Entrepreneurship’, in continuation of the theme for WTI Awards 2018.

8. MIGA in this “M” stands for____________.
a) Multi
b) Multilateral
c) Multinational
d) Member

Click here to View Answer
Answer b) Multilateral. Multilateral Investment Guarantee Agency ( MIGA). IFC and MIGA, members of the World Bank Group, signed an agreement to support the development of a 252-megawatt wind farm by Lekela in Egypt’s Red Sea governorate.

9. NADA in this “D” stands for__________.
a) Doping
b) Developement
c) Disaster
d) Degree

Click here to View Answer
Answer a) Doping. The BCCI after years of opposition has finally agreed to come under the ambit of the National Anti-Doping Agency (NADA). The BCCI stated in writing that it would adhere to NADA’s anti-doping policy.

About the author

Vignesh

Vignesh Sathyan is the Founder of Day Today GK, a portal that helps Aspirants who are preparing for Competitive Exams.

You can reach him at sathyan@daytodaygk.com

Leave a Comment