Current Affairs Quiz – August 09 2019

Current Affairs Quiz – August 09 2019

1. International Day of the Worlds Indigenous Peoples is observed on_________.
a) June 23
b) July 14
c) August 9
d) August 18

Click here to View Answer
Answer c) August 9. United Nations observes 9th August every year as International Day of the World’s Indigenous Peoples. The day is celebrated to raise awareness of the needs of these population groups.

2. International Day of the Worlds Indigenous Peoples 2019 theme is_____________.’
a) Indigenous Languages
b) Indigenous Peoples
c) Indigenous World
d) Indigenous Global

Click here to View Answer
Answer a) Indigenous Languages. The 2019 Theme is Indigenous Languages.This year’s observance is dedicated to Indigenous Peoples’ Languages in view of 2019 being marked as the International Year of Indigenous Languages.

3. Who has topped Forbes magazine’s list of the highest-paid women in sports ?
a) Malaika Sharapova
b) Venus Williams
c) Dimple Maraika
d) Serena Williams

Click here to View Answer
Answer d) Serena Williams. US tennis superstar Serena Williams topped Forbes magazine’s list of the highest-paid women in sports for the fourth straight year.

4. Who is the only Indian Sports women has spotted in Forbes magazine’s list of the highest-paid women in sports ?
a) Mary Kom
b) PV Sindhu
c) Smrithi Mandana
d) Saina Nehwal

Click here to View Answer
Answer b) PV Sindhu. The 24-year-old star athlete, who in 2018 became the first Indian to win the BWF World Tour finals, has several endorsements in the bag, which include Bridgestone, JBL, Gatorade, Panasonic and others.

5. Hashim Amla retires from international cricket, belong to which country?
a) Bangladesh
b) West Indies
c) South Africa
d) India

Click here to View Answer
Answer c) South Africa. South Africa batsman Hashim Amla has retired from all forms of international cricket with immediate effect, bringing down the curtains on a stellar 15-year career that he termed an “incredible ride”.

6. Who has been appointed as Lenovo Director for India Service Operations?
a) Vineeth Kumar
b) Ashok Nair
c) Arvind Manimaran
d) Sundar Ram

Click here to View Answer
Answer b) Ashok Nair. Ashok, an alumnus from XLRI, Jamshedpur, comes with over two decades of experience in increasing brand presence for consumer-focused businesses in India and South Asia.

7. Jana Small Finance Bank headquarter is situated in___________.
a) Pune
b) Kolkata
c) Bengaluru
d) Jaipur

Click here to View Answer
Answer c) Bengaluru. Jana Small Finance Bank Ltd announced it has got the status of a Scheduled Bank from RBI. The Bengaluru-headquartered bank, established as a financial services company in 2009, said it presently operates 260 branches and 338 asset centres serving over 5.5 million customers in different states.

8. Which actor has awarded Excellence in Cinema award at Indian Film Festival of Melbourne 2019?
a) Amir Khan
b) RajiniKanth
c) Amitabh Bachchan
d) Shah Rukh Khan

Click here to View Answer
Answer d) Shah Rukh Khan. Indian Bollywood Superstar Shah Rukh Khan was felicitated with ‘Excellence in Cinema’ honour at Indian Film Festival of Melbourne (IFFM) 2019.

9. Which film won National Award for Best Hindi Film?
a) Pink
b) Dabang
c) Pad Man
d) AndhaDhun

Click here to View Answer
Answer d) AndhaDhun. Ayushmann Khurrana starrer ‘AndhaDhun’ won the 66th National Award for Best Hindi film, the jury announced.

10. Who won best actor male in National Film Award?
a) Ayushmann Khurrana
b) Vicky Kaushal
c) Akshay Kumar
d) Both a and b

Click here to View Answer
Answer d) Both a and b. Ayushmann Khurrana and Vicky Kaushal won the National Award for Best Actor for ‘AndhaDhun’ and ‘Uri: The Surgical Strike’ respectively.

11. Who won best actor female in National Film Award?
a) Keerthy Suresh
b) Samantha Akkineni
c) Deepika Padukone
d) Tapsee Panu

Click here to View Answer
Answer a) Keerthy Suresh. The award for Best Actress went to Keerthy Suresh for Telugu film ‘Mahanati’.

About the author

Vignesh

Vignesh Sathyan is the Founder of Day Today GK, a portal that helps Aspirants who are preparing for Competitive Exams.

You can reach him at sathyan@daytodaygk.com

Leave a Comment