Current Affairs Quiz – August 08 2019

Current Affairs Quiz – August 08 2019

1. Amos-17 satellite was launched by____________.
a) SpaceX
b) NASA
c) ISRO
d) Roscomos

Click here to View Answer
Answer a) SpaceX . The SpaceX Falcon 9 rocket launched Israeli telecommunications satellite called Amos-17 at Cape Canaveral Air Force Station in Florida. The satellite was launched successfully into the geosynchronous transfer orbit .

2. India observes 77th anniversary of Quit India movement on____________.
a) June 7
b) July 12
c) August 8
d) September 15

Click here to View Answer
Answer c) August 8. The 77th anniversary of the August Kranti Din is considered as one of the important milestones in the history of freedom struggle of our country, is being observed. Mahatma Gandhi gave a clarion call to end the British rule and launched the Quit India Movement at the session of the All-India Congress Committee in Mumbai.

3. Which country has highest number of ‘living’ indigenous languages in world?
a) Brazil
b) Papua New Guinea
c) Mexico
d) Uruguay

Click here to View Answer
Answer b) Papua New Guinea. Pacific island nation of Papua New Guinea, Country in Oceania has highest number of ‘living’ indigenous languages in world (840).

4. According to official survey, __________of India’s skilled youth jobless.
a) 12%
b) 25%
c) 33%
d) 48%

Click here to View Answer
Answer c) 33%. An analysis of the unit-level data from the Periodic Labour Force Survey (PLFS) 2017-18 however suggests that the reality is far more grim.

5. Nagarjunasagar Srisailam Tiger Reserve is situated in___________.
a) Karnataka
b) Andhra Pradesh
c) Kerala
d) Tamil Nadu

Click here to View Answer
Answer b) Andhra Pradesh. The annual economic flow benefits of the Nagarjunasagar Srisailam Tiger Reserve (NSTR) are worth a staggering ₹162.02 billion, says a report titled Economic Valuation of Tiger Reserves In India, brought out by the Centre for Ecological Sciences.

6. Indian Bank headquarter is situated in_______________.
a) Hyderabad
b) Chennai
c) Mumbai
d) New Delhi

Click here to View Answer
Answer b) Chennai. SBI Life Insurance and Chennai-headquartered Indian Bank have entered into a bancassurance pact to offer holistic financial planning solutions to the latter’s customers.

7. Who is the Cheif Minister of Uttar Pradesh?
a) Ramji Vathora
b) Rahul Jaitley
c) Amit Nath
d) Yogi Adityanath

Click here to View Answer
Answer d) Yogi Adityanath. A memorandum of understanding in this regard was signed by officials in the presence of Uttar Pradesh Chief Minister Yogi Adityanath and the Netherlands ambassador to India, Marten van den Berg extending the cooperation between two countries till 2024.

8. Which former President has been awarded Bharat Ratna 2019?
a) Prateepa Patil
b) Venkaiah Naidu
c) OM Birla
d) Pranab Mukherjee

Click here to View Answer
Answer d) Pranab Mukherjee. Former President Pranab Mukherjee was presented the country’s highest civilian honour Bharat Ratna by President Ram Nath Kovind at Rashtrapati Bhavan.

About the author

Vignesh

Vignesh Sathyan is the Founder of Day Today GK, a portal that helps Aspirants who are preparing for Competitive Exams.

You can reach him at sathyan@daytodaygk.com

Leave a Comment