Current Affairs Quiz – April 12 2021

Current Affairs Quiz – April 12 2021

Current Affairs Quiz – April 12 2021. Read and Download daily, monthly Current Affairs Daily Digest 2021 for competitive exams like UPSC, SSC, IBPS, SBI etc,. Download month wise Current affairs 2020 PDF and Current affairs quiz PDF .

1. Ouhoumoudou Mahamadou has been appointed as the Prime Minister of which African nation?
a) Niger
b) Algeria
c) Mali
d) Chad

Click here to View Answer
Answer a) Niger. Ouhoumoudou Mahamadou was the chief of staff to former Niger President Mahamadou Issoufou between 2015 and 2021. He has also previously served as Niger’s Minister of Finance and Minister of mines and energy.

2. Who has been made brand ambassador for Punjab’s COVID vaccination programme?
a) Diljit Dosanjh
b) Sonu Sood
c) Akshay Kumar
d) Gurdas Maan

Click here to View Answer
Answer b) Sonu Sood.

3. Which country has become the first country to complete the official ratification process of RCEP agreement?
a) Thailand
b) Vietnam
c) Singapore
d) The Philippines

Click here to View Answer
Answer c) Singapore. Singapore has become the first country to complete the official process for ratification of the Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP) agreement.

4. World Parkinson’s Day is observed on______________.
a) April 03
b) April 06
c) April 09
d) April 11

Click here to View Answer
Answer d) April 11. The day marks the birthday of Dr James Parkinson from London, who was the first person to systematically described the six individuals with the symptoms of Parkinson Disease.

5. International Day of Human Space Flight observed globally on _______________.
a) April 03
b) April 06
c) April 09
d) April 12

Click here to View Answer
Answer d) April 12. The International Day of Human Space Flight is observed globally on April 12 every year.

6. National Safe Motherhood Day is observed on_______________.
a) April 03
b) April 11
c) April 09
d) April 12

Click here to View Answer
Answer b) April 11. The day also marks the birth anniversary of Kasturba Gandhi, the wife of the father of Nation Mohan Das Karam Chand Gandhi.

7. Indian Business Tycoon Yusuffali MA Gets Top Civilian Award In UAE, who is a chairman and managing director of which groups?
a) LuLu
b) D-Mart
c) ZOHO
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Lulu. The prestigious award was given to Mr Yusuffali, who was born in Kerala, chairman and managing director of Lulu groups.

8. World’s First Gamified Sanskrit Learning Application is named as_____________.
a) Shasank
b) Gamapp
c) Little Guru
d) My Teacher

Click here to View Answer
Answer c) Little Guru. The Indian Council for Cultural Relations (ICCR) tied up with the Gamapp Sportswizz Tech Private Limited to launch “LITTLE GURU” application. It is a specialized mobile application for learning Sanskrit.

9. Persons above ____________ years are free to choose religion: Supreme Court.
a) 16
b) 18
c) 20
d) 21

Click here to View Answer
Answer b) 18. The Supreme Court ruled on April 9, 2-21 that people above the age of 18 years are free to choose their religion. The ruling was delivered by an SC bench comprising Justices RF Nariman, BR Gavai and Hrishikesh Roy.

10. ‘Rewards123’ savings account has announced by_____________.
a) Airtel Payments Bank
b) Mobikwik
c) G-Pay
d) Phonepe

Click here to View Answer
Answer a) Airtel Payments Bank. Airtel Payments Bank launched its new ‘Rewards123’ savings account, which provides customers with perks and rewards. The Rewards123 Savings Account is built specifically that allows you to get access to a variety of perks when you save and transact digitally.

Leave a Comment