Current Affairs Quiz – April 02 2021

Current Affairs Quiz – April 02 2021

Current Affairs Quiz – April 02 2021. Read and Download daily, monthly Current Affairs Daily Digest 2021 for competitive exams like UPSC, SSC, IBPS, SBI etc,. Download month wise Current affairs 2020 PDF and Current affairs quiz PDF .

1. Which companies were planned to build new sub sea cables from the US to Singapore and Indonesia?
a) Facebook and Google
b) Google and Microsoft
c) Apple and Facebook
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Facebook and google. Facebook has partnered with leading regional and global partners to build two new subsea cables Echo and Bifrost that will provide vital new connections between the Asia-Pacific region and North America. While Google is only investing in Echo. These cables will increase overall transpacific capacity by 70 per cent.

2. ‘SHANTIR OGROSHENA’- a Military Exercise, belongs to_____________.
a) India
b) Russia
c) Bangladesh
d) USA

Click here to View Answer
Answer c) Bangladesh. The exercise is being held to commemorate the birth centenary of Bangladesh ‘Father of the Nation’ Bangabandhu Sheikh Mujibur Rahman and mark glorious 50 years of liberation of the country.

3. International Children’s Book Day is observed on____________.
a) April 01
b) April 04
c) April 02
d) April 10

Click here to View Answer
Answer c) April 02. International Children’s Book Day (ICBD) is organised annually on 2nd April since 1967, by the International Board on Books for Young People (IBBY).

4. The theme for International Children’s Book Day 2021 is______________.
a) Inspire to love
b) The Music of Words
c) Attetion to Children’s book
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b)The Music of Words.

5. World Autism Awareness Day is observed on_______________.
a) April 01
b) April 04
c) April 02
d) April 12

Click here to View Answer
Answer c) April 02. The 2021 World Autism Awareness Day observance will address these issues through a virtual event that will include moderated panel discussions with individuals on the autism spectrum.

6. Which cricketer has topped in the ICC rankings for ODI batsmen?
a) Kane Williamson
b) BabarAzam
c) Kiren Pollard
d) Virat Kholi

Click here to View Answer
Answer d) Virat Kholi. Kohli has 870 points in his kitty. Rohit Sharma has been ranked third, behind Pakistan’s Babar Azam. K L Rahul has moved up from 31st to 27th spot. Hardik Pandya has achieved a career best 42nd position while Rishabh Pant has entered the top 100.

7. Which state government has announced Mahendragiri as a Biosphere Reserve?
a) Odisha
b) Assam
c) Punjab
d) UP

Click here to View Answer
Answer a) Odisha. The Odisha state government has proposed a second biosphere reserve in the southern part of the state at Mahendragiri. It is a mountain in the Gajapati district of the state.

8. Who has been appointed as the Director General of Employees’ State Insurance Corporation (ESIC)?
a) Mukhmeet S. Bhatia
b) Subhash Kumar
c) Shashi Shanker
d) Shabna Pandya

Click here to View Answer
Answer a) Mukhmeet S. Bhatia . He is a 1990 IAS Officer of the Jharkhand cadre. Earlier, he has worked as the Additional Secretary in the Department of Economic Affairs, Ministry of Finance. ESIC is a Statutory and an Autonomous Body under the Ministry of Labour and Employment.

 

Leave a Comment