Computer Quiz – 83

Dear Aspirants,
Welcome to D2G’s Computer Quiz. In upcoming clerk exam Computer section too plays a major role. It carries equal marks(40) similar to other sections. So do concentrate on this also.

1. An operation in which data is moved to a different location is referred as
a) Block move
b) Street move
c) Delete
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Block move

2. The following is responsible for number of logical records in a physical record
a) Blocking factor
b) Block
c) Boolean algebra
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Blocking factor

3. Boolean variable assumes
a) Values that are true only
b) Values that are false only
c) Values that are either true or false
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Values that are either true or false

4. Bubble Memory is
a) nonvolatile
b) volatile
c) permanent
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) nonvolatile

5. In Nonvolatile memory device
a) Data contained in them is not lost when the power turned off
b) Data contained in them is lost when the power turned off.
c) data contained in them is permanent and not be rewrite
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Data contained in them is not lost when the power turned off

6. Following is true for Bubble Memory
a) A compact data storage device made of thin wafers of garnet (a semiconductor material) in a magnetic field.
b) Nonvolatile memory
c) Data contained in them is not lost when the power turned off
d) All are true

Click here to View Answer
Answer d) All are true

7. Buffer is device/ storage area
a) Where data are temporarily stored
b) Where data is permanently stored
c) Where data error occurs
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Where data are temporarily stored

8. A network geometric arrangement in which a single connecting line is shared by a number of nodes is called
a) Star Topology
b) Bus Topology
c) Mesh Topology
d) None of these

Click here to View Answer
b) Bus Topology

9. An error in a computer program is referred as
a) Bug
b) Bit
c) Virus
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Bug

10. Circuits that provide a communication path between two or more devices of a digital computer system is
a) Router
b) Bus
c) Path
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Bus

(Don’t Miss to Practice Computer Quiz – 82)

Leave a Comment