Static GK on Indian History

GK Quiz on Indian History

1. Who was the founder of the Kanva dynasty?
a) Suserman
b) Vishnusarma
c) Vassudeva
d) Vasumitra

Click here to view Answer
Answer c) Vassudeva

2. Who started the Saka Era and when?
a) Kadphises in 58 BC
b) Rudradaman-I in 78 AD
c) Vikramaditya in 58 BC
d) Kanishka in 78 AD

Click here to view Answer
Answer d) Kanishka in 78 AD

3. Which of the following is not matched correctly?
a) Vardhamana Mahavira’s father-Siddhartha
b) Vardhamana Mahavira’s mother- Trisala
c) Vardhamana Mahavira’s wife-Yashoda
d) Vardhamana Mahavira’s daughter-Cheiiana

Click here to view Answer
Answer d) Vardhamana Mahavira’s daughter-Cheiiana

4. In which of the following sects was Bindusara interested?
a) Buddhism
b) Jainism
c) Ajivakas
d) Lokayata

Click here to view Answer
Answer c) Ajivakas

5. Who is said to be responsible for the spread of Jainism in Karnataka?
a) Ajatashatru
b) Chandragupta Maurya
c) Bimbisara
d) Mahapadma Nanda

Click here to view Answer
Answer b) Chandragupta Maurya

6. Which one of the following sources states that Srinagar was built by Ashoka?
a) Kalhana’s Rajatarangini
b) Divyavadana
c) Tarantha’s History of Tibet
d) Mahavamsa

Click here to view Answer
Answer a) Kalhana’s Rajatarangini

7. Which one of the following pairs is incorrectly matched?
a) Askini – Chenab
b) Sutudri – Sutlej
c) Vipas – Jhelum
d) Parushni – Ravi

Click here to view Answer
Answer c) Vipas – Jhelum

8. The origin of Indian music can be traced to which of the following Vedic Samhitas?
a) Rigveda
b) Samaveda
c) Yajurveda
d) Atharvaveda

Click here to view Answer
Answer b) Samaveda

9. Nagarjuna is known as the Einstein of India because:
a) Like Einstein he had a rare insight into the nature of the universe.
b) He was one of the greatest physicists of all time.
c) He propounded the theory of Shunyavada similar to Einstein’s theory of Relativity.
d) He was a great dialectician.

Click here to view Answer
Answer c) He propounded the theory of Shunyavada similar to Einstein’s theory of Relativity

10. The greatest Chola king in the dynasty of the Cholas of Thanjavur was?
a) Parantaka
b) Rajaraja-I
c) Rajendra-I
d) Kulottunga

Click here to view Answer
Answer b) Rajaraja-I

About the author

Vignesh

Vignesh Sathyan is the Founder of Day Today GK, a portal that helps Aspirants who are preparing for Competitive Exams.

You can reach him at sathyan@daytodaygk.com

Leave a Comment