General Knowledge Quiz – Set Three

Science Quiz

1. A human body possess ______ pairs of chromosomes
a) 24
b) 23
c) 44
d) 46

View Answer
Answer b) 23

2. Cell spends majority of its life time in which stage?
a) Mitosis
b) Meiosis
c) Telophase
d) Interphase

View Answer
Answer d) Interphase

3. _________ is the stage where the _________ starts to pull the _______ apart to opposite pole
a) Anaphase, spindle fibers, chromosomes
b) Metaphase, spindle fibers, chromatids
c) Anaphase, spindle fibers, chromatids
d) Metaphase, spindle fibers, chromosomes

View Answer
Answer a) Anaphase, spindle fiber, chromosomes

4. Accessory stages of cell cycle are
a) Mitosis, interphase
b) Meiosis, cytokinesis
c) Telophase, cytokinesis
d) Anaphase, interphase

View Answer
Answer a) Mitosis, interphase

5. Arrange the sequence of events that occur in mitosis
a) Prophase, anaphase, metaphase, telophase
b) Anaphase, prophase, metaphase, telophase
c) Anaphase, metaphase, telophase, interphase
d) Prophase, metaphase, telophase, interphase

View Answer
Answer a) prophase, anaphase, metaphase, telophase

6. _________ is the form of DNA which is uncoiled and spread throughout the nucleus
a) Chromatin
b) Chromatids
c) Spindle fibers
d) chromosomes

View Answer
Answer a) chromatin

7. Copying of DNA in cell occurred in which phase
a) G1 Phase
b) G0 Phase
c) S phase
d) Interphase

View Answer
Answer c) S Phase

8. Spindle fibers are produced by ________
a) centrioles
b) chromtaids
c) Nucleus
d) chromosomes

View Answer
Answer a) Centrioles

9. Cells that under goes mitosis are ________ and those which undergoes meiosis are _________
a) Haploid, Diploid
b) Diploid, Haploid
c) Sex cells, Diploid
d) Haploid, Sex cells

View Answer
Answer a) Haploid, Diploid

About the author

A Moorthy

Leave a Comment