General Knowledge Quiz – Set Forty Two

1. In respiratory system wind pipe is also known as
a) Larynx
b) Trachea
c) Pharynx
d) Esophagus

View Answer
Answer b) trachea

2. The lungs are protected from which of the following
a) Rib cage
b) Diaphragm
c) Cartilage
d) Tiny sacs

View Answer
Answer a) rib cage

3. The purpose of little hairs present in the nostrils is
a) To fight foreign agent
b) No purpose
c) To keep dust out of lungs
d) Both 1 and 3

View Answer
Answer d) both 1 and 3

4. _____ is made up of air carrying tubes and tiny sacs
a) Lungs
b) Ribs
c) Diaphragm
d) Cartilage

View Answer
Answer a) lungs

5. The amount of air that leaves the lungs under normal conditions is called
a) Residual volume
b) Tidal volume
c) Expiratory volume
d) Inspiratory volume

View Answer
Answer b) tidal volume

6. Gas is carried mostly by the plasma?
a) Carbon dioxide
b) Oxygen
c) Both 1 and 2
d) none

View Answer
Answer c) both 1 and 2

7. Air passing along the respiratory tract is ________
a) Filtered
b) Moistened with water
c) Warmed
d) All of the above

View Answer
Answer d) all of the above

8. The lowermost portion of the pharynx is the
a) Oro-pharynx
b) Naso-pharynx
c) Laryngo-pharynx
d) Eso-pharyrnx

View Answer
Answer c) laryngo-pharynx

9. The human nose contains how many nasal cavities
a) One
b) Two
c) Three
d) None

View Answer
Answer b) two

10. Due to inflammation the vocal cords gets swollen and thick, the condition known as
a) Laryngitis
b) bronchitis
c) pharyngitis
d) cold and cough

View Answer
Answer a) laryngitis

About the author

A Moorthy

Leave a Comment