General Knowledge Quiz – Set Twenty Seven

Science Quiz

1.The most commonly encountered bacteria are roughly spherical. The microbiological term describing this shape is
a.coccoid
b.bacillus
c.pleomorphic
d.none

View Answer
Answer a.coccoid

2.What is a plasmid?
a.Double stranded RBA
b.self replicating Single stranded DNA
c.bacterial chromosomes
d.self replicating Double stranded DNA

View Answer
Answer d.self replicating double stranded DNA

3.Some bacteria are considered pleomorphic means
a.they are shaped like bent rods
b.they do not have just one shape
c.they are not either bacilli or coccid
d.they are sphercical

View Answer
Answer c.they are not either bacilli or coccid

4.Gas vesicles in bacteria
a.help move cells to optimal nutrient levels
b.store oxygen for growth anaerobically
c.are bounded by a lipid bilayer membrane
d.none

View Answer
Answer a.help move cells to optimal nutrient levels

5.Magnetostomes in bacteria
a.help cells attach to metal objects
b.help cells to magnetically attach to each other
c.help cells to float on the surface of fresh water ponds.
d.help cells to orient in the earth’s magnetic field

View Answer
Answer d.help cells to orient in the earth’s magnetic field

6.Gram positive cells
a.have thick, homogeneous cell walls
b.have large amounts of teichoic acid
c.do not have an outer membrane
d. all of the above

View Answer
Answer d.all of the above

7.Fimbriae
a.attach bacteria to various surfaces
b.cause bacteria move through fluid
c.sense changes in nutrient concentration.
d.all of the above

View Answer
Answer a.attach bacteria to various surfaces

8.Bacteria accomplish chemotaxis by
a.Steering toward better growth conditions
b.Making long, uninterrupted runs when conditions are good
c.Frequently stopping and tumbling to better sense good condition
d.all of the above

View Answer
Answer c.Frequently stopping and tumbling to better sense good condition

9.What is the purpose of bacterial endospores
a.Allow the bacterium to survive the absence of oxygen
b.Allow the bacterium to make hundreds of “seeds” to spread on the wind
c.Allow the bacterium to survive extended periods of heat or dryness
d. both a and b

View Answer
Answer c.Allow the bacterium to survive extended periods of heat or dryness.

10.Bioterrorism and antibiotic resistance are two challenges facing microbiology today
a.true
b.false

View Answer
Answer a.true

About the author

A Moorthy

Leave a Comment