General Knowledge Quiz – Set One

SCIENCE QUIZ

1. The nutrition in which the organism takes in nutrition from dead decaying matter is known as
a) Saprotrophic nutrition
b) Chemotropic nutrition
c) Autotrophic nutrition
d) Heterotrophic nutrition

View Answer
Answer a) Saprotrophic

2. Which organelles is called suicidal bag of cell?
a) lysosomes
b) Nucleosomes
c) Golgi bodies
d) Mitochondria

View Answer
Answer a) Lysosomes

3. Choose the Microorganism where algae and fungus live jointly
a) Lichens
b) Ferns
c) Cyanobacteria
d) Rhizobium

View Answer
Answer a) Lichens

4. Name the organelle which is responsible for imparting bright color to fruits or flowers
a) Chromoplast
b) Chloroplast
c) Leucoplast
d) Nucleoplast

View Answer
Answer a) chromoplast

5. In India the biggest point of industrial organic pollution are
a) Distilleries
b) Pulp and paper industries
c) Tanneries
d) Textile units

View Answer
Answer a) Distilleries

6. Among them which association is considered farmer friendly where they don’t need to add nitrogen to soil for leguminous growth?
a) Commensalism
b) Mutualism
c) Symbiotic
d) Parasitic

View Answer
Answer c) symbiotic

7. DDT gets accumulate in which part of human body
a) Blood
b) Fat
c) Muscles
d) Bones

View Answer
Answer b) Fat

8. Excess of arsenic in water is responsible for which disease?
a) Black foot Disease
b) Parkinson’s disease
c) Bronchitis
d) COPD

View Answer
Answer a) Black foot Disease

9. Which groups of mineral are used to provide nutrients to soil?
a) NPK
b) CaPK
c) MgNk
d) ZnCak

View Answer
Answer a) NPK

10. Conversion of atmospheric nitrogen into soluble nitrogen is carried out by which microbe?
a) Rhizobium
b) Acetobacter
c) Usnea
d) Anabaena

View Answer
Answer a) Rhizobium

About the author

A Moorthy

Leave a Comment