General Knowledge Quiz – Set Fifty Six

1. Who is known as Father of Genetics?
a) Robert Hook
b) Robert Cook
c) Hugo DE vries
d) Mendel

View Answer
Answer d) Mendel

2. Fixation of nitrogen in the soil is effectively done by
a) Bacteria
b) Protozoa
c) Fungi
d) Actinomycetes

View Answer
Answer a) Bacteria

3. Which among the following is used as a best biofertilizer?
a) Ammonia
b) Sulphur
c) Nitrogen
d) Calcium

View Answer
Answer a) Ammonia

4. Among the following which disease is caused by the fungi
a) Tuberculosis
b) Dermatitis
c) Polio
d) Malaria

View Answer
Answer b) Dermatitis

5. Which one of the following animals uses their skin as a respiratory organ?
a) Whale
b) Shark
c) Frog
d) Tortoise

View Answer
Answer c) Frog

6. ________ Discovered Nucleus
a) Robert Brown
b) Robert Hook
c) Darwin
d) None

View Answer
Answer a) Robert Brown

7. Clove is obtained from which part of plant
a) Root
b) Leaves
c) Flower bud
d) Shoot

View Answer
Answer c) Flower bud

8. Due to deficiency of ________ dental caries appears to be a common problem.
a) Fluorine
b) Calcium
c) Phosphorus
d) Iron

View Answer
Answer a) Fluorine

9. Which of the plants is commonly used for green manuring in India?
a) Sun hemp
b) Wheat
c) Cotton
d) Sugarcane

View Answer
Answer a) Sun Hemp

10. In Biology, Oncogene is responsible for
a) Cancer
b) Tuberculosis
c) Malaria
d) None

View Answer
Answer a) Cancer

About the author

A Moorthy

1 Comment

Leave a Comment