General Knowledge Quiz – Set Twenty Six

Science Quiz

1._________ introduced the idea of natural selection
a.Charles Darwin
b.Jansen
c.Antony von Leeuwenhoek
d.Robert Hooke

View Answer
Answer a.charles darwin

2.DNA is known as ______
a.chromosomes
b.spindle fibers
c.chromatic fibers
d.chromatin

View Answer
Answer a.chromosomes

3.death of every particular members of species is _______
a.Extinction
b.threatened
c.endangered
d.dead

View Answer
Answer a.extinction

4.A change of DNA results in a new trait is known as ________
a.Mutation
b.chromosomal abnormalities
c.chromosomal disordersc
d.all of the above

View Answer
Answer a.mutation

5.how does RNA and DNA differ?
a.type of sugar they contain
b.by their bases
c.by their function
d.by strands they contain
e.all of these

View Answer
Answer e.all of these

6.Which of the following are building blocks of proteins?
a.amino acids
b.polypeptides
c.nucleic acid
d.carbohydrates

View Answer
Answer a.amino acids

7.Which level of protein organization is due to interactions between amino acid side chain groups?
a.primary
b.secondary
c.tertiary
d.all of these

View Answer
Answer c.tertiary

8.What is the generalized structure of a carbohydrate?
a.(CH2O)n
b.(CH4)n
c.(C3H7O)n
d.none

View Answer
Answer a.(CH2O)n

9.When a protein is boiled, it loses all levels of organization besides the primary level. When this happens, the protein is said to be
a.lysed
b.denatured
c.hydrolysed
d.deproteinated

View Answer
Answer b.denatured

10.Ribose, the sugar found in RNA, contains 5 carbons, and is thus considered as
a.disaccharides
b.pentose
c.ribose
d.hexose

View Answer
Answer b.pentose

About the author

A Moorthy

Leave a Comment