General Knowledge Quiz – Set Two

Science Quiz

1. _____ A good source of ascorbic acid
a) Coffee
b) Meat
c) Beans
d) Citrus fruits

View Answer
Answer d) citrus fruit

2. _____ is important for good vision
a) Vitamin A
b) Vitamin C
c) Vitamin D
d) Vitamin k

View Answer
Answer a) Vitamin A

3. ______ help us to regulate cholesterol comes under which group of vitamin ______?
a) Niacin, Vitamin A
b) Niacin, Vitamin B
c) Tryptophan, Vitamin C
d) Tryptophan, Vitamin E

View Answer
Answer b) Niacin, vitamin b

4. Vitamins are classified in to two classes
a) Water-soluble and water insoluble
b) High molecular weight and Low molecular weight
c) Synthetic and natural
d) Essential or optional

View Answer
Answer a) water soluble and water insoluble

5. The disease beriberi is caused by ______ due to dietary deficiency
a) Vitamin B1
b) Vitamin B2,
c) Vitamin B12
d) Vitamin A

View Answer
Answer a) Vitamin B1

6. Name the vitamin which produced by the beneficial bacteria in the intestine
a) Pantothenic Acid
b) Niacin
c) Pyridoxine
d) Riboflavin

View Answer
Answer a) Pantothenic acid

7. The vitamin responsible for memory balance which is exclusively found in alfalfa
a) Cyanocobalamin
b) Biotin
c) Riboflavin
d) Niacin

View Answer
Answer a) Cyanocobalamin

8. Name the enzyme needed for metabolism of glucose and formation for certain enzyme also found in cheese and egg
a) Biotin
b) Riboflavin
c) Niacin
d) pyridoxine

View Answer
Answer a) Biotin

9. Deficiency of _____ cause glucose intolerance and insulin resistance hyperglycemia
a) Calcium
b) Chromium
c) Magnesium
d) Copper

View Answer
Answer b) Chromium

10. Overdose of molybdenum causes
a) Dietary ingestion
b) Gout-like joint pain
c) Kidney disease
d) Nausea

View Answer
Answer b) Gout-like Joint Pain

About the author

A Moorthy

Leave a Comment