General Knowledge Quiz – Set Five

SCIENCE QUIZ

1. Rachel Carson was the marine biologist who revolutionized ________
a) Global Environmental Movement
b) X-ray diffraction
c) Genetic Transposition
d) Nerve Growth Factor

View Answer
Answer a) Global Environmental movement

2. Jane Goodall Ethologist widely considered to be world’s foremost expert on _______
a) Chimpanzee
b) Ants
c) Arthropods
d) Insects

View Answer
Answer a) Chimpanzee

3. _______ the founder of Gene Campaign in India
a) Suman Sahai
b) Madhuri Mathur
c) Aditi Pant
d) Kiran Mazumdar Shaw

View Answer
Answer a) Suman Sahai

4. She was the first women who became medical doctor in U.S
a) Elizabeth Blackwell
b) Maria Curie
c) Maria Meyer
d) Rosalind Franklin

View Answer
Answer a) Elizabeth Blackwell

5. In Pre-independence She was not only the first female graduates of the British Empire and she was also the first female physicians of South Asia to be trained in western medicine. She studied medicine at the Calcutta Medical College, Calcutta and graduated in 1886.

a) Madhuri Mathur
b) Sarojini Naidu
c) Mother Teresa
d) Kadambini Ganguly

View Answer
Answer d) Kadambini Ganguly

6. Rajeshwari Chatterji was the first Indian women who pioneered in the field of _______
a) Microwave Engineering
b) Microbiology
c) Marine Biology
d) Astronomy

View Answer
Answer a) Microwave Engineering

7. She delivered India’s first test tube baby on August 6, 1986. She has also pioneered the Gamete Intra Fallopian Transfer (GIFT) technique resulting in the birth of India’s first GIFT baby on 4 January 1988.
a) Indira Hinduja
b) O Wilson
c) Leelavati
d) Anandi Joshi

View Answer
Answer a) Indira Hinduja

8. Elizabeth H. Blackburn received Nobel prize in physiology for discovery of how chromosomes are protected by telomerase in ____
a) 2014
b) 2009
c) 2007
d) 2013

View Answer
Answer b) 2009

9. She got Nobel Prize in Medicine 2014 for discovery of cells that constitute a positing system in brain
a) May-Britt Mosser
b) Yonath
c) C. Hogdkins
d) J Curie

View Answer
Answer a) May-britt Mosser

10. Ade E. Yonath received Nobel Prize in ______ 2009 for the structure and function in Ribosomes
a) Physiology or Medicine
b) Chemistry
c) Physics
d) Literature

View Answer
Answer b) Chemistry

About the author

A Moorthy

Leave a Comment