Quantitative Aptitude Quiz – 34

1.In how many different ways can the letters of the word OPERATE be arranged?

1) 5040    2) 720    3) 2520   4) 360    5) None of these

ANSWER

ANS:3

7!/2! = 2520

2. If 378 coins consist of one rupee, 50-paise and 25-paise coins whose values are in the

ratio of 13 : 11 : 7, the number of 50-paise coins will be

1) 132   2) 128    3) 136    4) 133    5) None of these

ANSWER

ANS:132

Number of one rupee=13x/1=13x

Number of 50paise=11x/1/2 =22x

Number of 25paise = 7x/1/4 =28x

13x+22x+28x=378

thrfre x=7

Number of 50 paise coins=22*7=132

3. The ratio of X’s income to Y’s as also of Y’s to Z’s is 3 : 2. If one-third of X’s income

exceeds one-fourth of Z’s income by `1000, what is Y’s income?

1) 2000   2) 3000    3) 2500    4) 3500    5) None of these

ANSWER

ANS:2

X:Y:Z=9:6:4

(9/3-4/4)part=1000 ie 2parts=1000 thn 6parts=1000/2*6=3000

4. P and Q are partners in a business. P contributed 1/4 of the capital for 15 months and Q

received 2/3 of the profit. Find for how long Q’s money was used.

1) 1 year 2) 9 months 3) 6 months 4) 10 months 5) None of these

ANSWER

ANS:4

The ratio of their investment = 1*15: 3*x  //x is the month used by Q

Their profit ratio = 1/3 :2/3  ie 1:2

15/1*2=30==3x thrfre x=10

5. In an examination, 80% of the students passed in Mathematics and 75% passed in

English, while 15% of the students failed in both the subjects. If 350 students passed in

both the subjects, find the total number of students who appeared in the examination.

1) 500     2) 450       3) 540    4) 550    5) None of these

ANSWER

ANS:1

Students who failed in both the subjects = 15%
Students who passed in either of the subjects Mathematics or English = 100 – 15 = 85%
n(A∪B) = n(A) + n(B) – n(A∩B)
85 = 80 + 75 – n(A∩B)
n(A∩B) = 70
ie, the number of students who passed in both the subjects = 70% = 350
The total number of students =350/70*100=500

Q(6-10)In each questions 2 eqn I and II numbered are given. you have to solve and find correct option.

6. I. 12x²+29x+15=0

    II. 24y²+38y+15=0

  1. x≤y
  2. x≥y
  3. x<y
  4. x=y or relationship cannot be established
  5. x>y
ANSWER
ANS:4

x=y or relationship cannot be established

7. I. 3x²-22x+32=0

    II. y²-20y+91=0

  1. x>y
  2. x=y or relationship cannot be established
  3. x≤y
  4. x≥y
  5. x<y
ANSWER
ANS:5

x<y

8. I. 3x²+14x+15=0

   II. y²+14y-72=0

  1. x≥y
  2. x≤y
  3. x<y
  4. x=y or relationship cannot be established
  5. x>y
ANSWER
ANS:4

x=y or relationship cannot be established

9. I. 6x²+31x+33=0

   II. y²-32y+247=0

  1. x>y
  2. x<y
  3. x≤y
  4. x=y or relationship cannot be established
  5. x≥y
ANSWER
ANS:2

x<y

10. I. 2x²+7x+6=0

       II. 2y²+y-3=0

  1. x>y
  2. x<y
  3. x≤y
  4. x=y or relationship cannot be established
  5. x≥y
ANSWER
ANS:3

x≤y

About the author

A Moorthy

Leave a Comment