MCQs based on Union Budget 2016 – 2017

Quiz on Union Budget 2016-2017

1. Banks get Rs ……… crore towards recapitalisation of PSB:
a) 25,000
b) 10,000
c) 30,000
d) 15,000

Click here to View Answer
Answer a) 25,000

2. Target of disbursement under MUDRA increased to ……. crore
a) 1 Lakh
b) 1.5 Lakh
c) 1. 8 Lakh
d) 2.2 Lakh

Click here to View Answer
Answer c) 1.8 Lakh

3. …………. will be listed in the stock exchange.
a) Private Sector Banks
b) Public Sector Banks
c) General Insurance companies
d) All of the above

Click here to View Answer
Answer c) General Insurance companies

4. This budget has dedicated irrigation fund in NABARD of Rs……… cr
a) 25,000
b) 20,000
c) 30,000
d) 15,000

Click here to View Answer
Answer b) 20,000

5. Nominal premium and highest ever compensation in case of crop loss under the ……..
a) PM Fasal Bima Yojna
b) PM Krishi Sinchai Yojna
c) Rashtriya Krishi Vikas Yojna
d) Gramin Bhandaran Yojna

Click here to View Answer
Answer a) PM Fasal Bima Yojna

6. Total allocation for agriculture and farmer welfare at Rs …… crores
a) 35984
b) 42000
c) 35000
d) 23570

Click here to View Answer
Answer a) 35984.

7. Govt will amend ………… in passenger vehicle segment to allow innovation.
a) Motor Vehicle Act
b) Customer Act
c) Small and Heavy Vehicle Act
d) All of the above

Click here to View Answer
Answer a) Motor Vehicle Act

8. 100 per cent FDI in marketing of ……… produced and marketed in India
a) Mobile Phones
b) Private Sector Banks
c) Food Products
d) Insurance Companies

Click here to View Answer
Answer c) Food Products

9. New greenfield ports to be developed on east and ……. coasts
a) West
b) North
c) South
d) North-East

Click here to View Answer
Answer a) West

10. Dedicated Rs. ………. crore for roads and highways. Total allocation for road construction, including PMGSY, – Rs 97,000 crore.
a) 60,000
b) 55,000
c) 50,000
d) 40,000

Click here to View Answer
Answer b) 55,000cr.

11. …… to be given option to remain open all seven days in a week across markets.
a) Malls
b) Private Offices
c) Banks
d) Shops

Click here to View Answer
Ans: d) Shops

12. Objective to skill 1 crore youth in the next 3 years under the ………….
a) Startup, Standup
b) PM Kaushal Vikas Yojna
c) PM Rozgaar Bhatta Yojna
d) Deen Dayal Upadhyaay Grameen Kaushalaya Yojna

Click here to View Answer
Answer b) PM Kaushal Vikas Yojna

13. Senior citizens will get additional healthcare cover of Rs …… under the new scheme
a) 25,000
b) 45,000
c) 30,000
d) 12,000

Click here to View Answer
Answer c) 30,000

14. Pollution cess of …… per cent on small petrol, LPG and CNG cars; ……. per cent on diesel cars of certain specifications; …….. per cent on higher-end models.
a) 1, 2, 3
b) 1, 2.5, 4
c) 1.5, 2, 4
d) 1.5, 2.5, 4

Click here to View Answer
Answer b) 1, 2.5, 4

15. 0.5 per cent ……. Cess to be levied on all services.
a) Swachh Bharat
b) Krishi Kalyan
c) Kaushal Vikas
d) None of the above

Click here to View Answer
Answer b) Krishi Kalyan

16. Rs 1,000 crore allocated for new EPF scheme. Full form of EPF:
a) Employees’ Provision Fund
b) Employees’ Provident Fund
c) Employement Provident Fund
d) Employees’ Partially Fund

Click here to View Answer
Answer b) Employees’ Provident Fund

17. Swacch Bharat Abhiyan allocated Rs………crores.
a) 10,000
b) 9,500
c) 9,000
d) 8,500

Click here to View Answer
Answer c) 9,000

18. 300 urban clusters to be set up under ………………… Mission
a) Shyama Prasad Mukherji Rurban
b) Smart City
c) AMRUT
d) PM Awas Yojna

Click here to View Answer
Answer a) Shyama Prasad Mukherji Rurban

19. How much schemes are proposed for Animal Welfare?
a) 4
b) 5
c) 3
d) 2

Click here to View Answer
Answer a) 4

20. After this budget What will turn Costlier?
a) Tobacco
b) Cigar
c) Cigarette
d) All of the above

Click here to View Answer
Answer d) All of the above

About the author

A Moorthy

Leave a Comment