MCQs based on Railway Budget 2016 – 2017

QUIZ ON RAILWAY BUDGET 2016

1. Theme of the Budget was:
a) Naya Yug, Nayi Rail
b) Humara Kal humare haatho mein
c) Chalo Milkar kuch naya karein
d) Life Line of India – A Change
e) None of the above

Click here to View Answer
Answer c) Chalo Milkar kuch naya karein. Explanation: Reorganize, Restructure Rejuvenate Indian Railways: ‘Chalo, Milkar Kuch Naya Karen’.

2. Railway Budget of 2016-17 is based on three pillars they are:
a) Nav Arjan (New Revenues)
b) Nav Manak (New Norms)
c) Nav Sanrachna (New Structures)
d) all of the above
e) only a) and b) options

Click here to View Answer
Answer d) all of the above. Nav Arjan (New Revenues): It exploits new sources of revenue so that every asset, tangible or non-tangible  gets optimally monetized. New Manak (New Norms): A Zero Budgeting approach to the financials of the ensuring year, improvement in efficiency yardsticks and procurement practices to bring them in line with international best practices. Nav Sanrachna (New Structures): Need to re-imagine the conventional ways of solving issues like co-  operation, collaboration and communication, creativity and communication to the hallmark of decision-making  and actions.

3. Launched two Trains to improve Quality of Travel (for unreserved passengers), these are:
a) Antyodya Express
b) Deen Dayalu Express
c) Srishthi Express
d) only b) and c)
e) only a) and b)

Click here to View Answer
Answer e) only a) and b). Antyodaya Express, a long-distance, fully unreserved, superfast train service, for the common man to be  operated on dense routes. Addition of two to four Deen Dayalu coaches in some long distance trains for unreserved travel to enhance our carrying capacity for the masses. These coaches will also have facility for potable drinking water and a higher number of mobile charging points.

4. Launched three Trains to improve Quality of Traverl (for reserved passengers), these are:
a) Humsafar, Tejas and Uday
b) Tejas, Antyodya and Gatiman
c) Dirubhargh, Sahayak and Humsafar
d) Sarathi Seva, Bandhu and Uday
e) No one of the above

Click here to View Answer
Answer a) Humsafar, Tejas and Uday. Humsafar would be fully air-conditioned third AC service with an optional service for meals. Tejas, on the other hand will showcase the future of train travel in India. Operating at speeds of 130 kmph and above, it will offer onboard services such as entertainment, local cuisine, Wi-Fi, etc. through one service provider for ensuring accountability and improved customer satisfaction. Introduction of overnight double-decker, Utkrisht DoubleDecker Air-conditioned Yatri (UDAY) Express on the busiest routes, which has the potential to increase carrying capacity by almost 40%.

5. Cancellation facility through __________ helpline number will be provided using ‘One Time Password’ sent on registered phone number.
a) 144
b) 123
c) 139
d) 119
e) 105

Click here to View Answer
Answer c) 139

6. Enhanced capacity of e-ticketing system from 2000 tickets/min to _______/min.
a) 7,200
b) 5,400
c) 2,500
d) 10,980
e) 3,240

Click here to View Answer
Answer a) 7,200

7. Launched World’s first Biotoilet Train. Named as:
a) Deen Dayalu Express
b) Himsagar janshatabadi Express
c) Dirubharg Rajdhani Express
d) Kokan Express
e) Sawachhta Express

Click here to View Answer
Answer c) Dirubharg Rajdhani Express. World’s first Bio-toilet train – Dirubharg Rajdhani Express. 17000 bio-toilets and additional toilets in 475 stations before the close of this financial year. Cleaning of toilets by requests through SMS.‘Awareness campaigns’ to improve cleanliness at select stations, station approach roads and adjacent colonies.

8. Introduced _________ in Konkan Railway to help old and disabled passengers.
a) Sahayak Express
b) Viklaang Seva Express
c) Divyaang Express
d) Sarathi Seva
e) Konkan Divyang Janshatabdi

Click here to View Answer
Answer d) Sarathi Seva. GPS based digital displays inside coaches to provide real time information regarding upcoming halts. Fully unreserved superfast trains to be introduced on dense traffic routes. Wi-Fi will be provided at 400 railway station in 2016-17, as compared to 100 in 2015-16. Introduce Sarathi Seva in Konkan Railway to help old and disabled passengers.

9. How many stations to be re-developed through PPP?
a) 100
b) 200
c) 350
d) 400
e) 500

Click here to View Answer
Answer d) 400

10. What is Sahayak?
a) New Superfast Train
b) Upcoming Event made for Disabeled Persons
c) Coolies new name
d) Railway Magazine (including Railways’ upcoming ventures)
e) None of the above

Click here to View Answer
Answer c) Coolies new name. Coolies will now be called as our sahayak.

11. Indian Railway will publish new Magazine in all regional language. The name of that Magazine is:
a) Rail Line
b) Big Thing, Big Way
c) Rail Prakashan
d) Rail Bandhu
e) Bharat Shayak – Rail

Click here to View Answer
Answer d) Rail Bandhu. Introduction of FM Radio stations for providing train borne entertainment by installing PA systems in trains. Publication of Rail Bandhu Magazine in all Regional Languages.

12. India’s first rail auto hub will be located in:
a) Kolkata
b) Chennai
c) Delhi
d) New Delhi
e) Manipur

Click here to View Answer
Answer b) Chennai. In Delhi to control pollution, revamping the Ring Railway system comprising 21 stations. We will partner with the State Government to develop this infrastructure. Chennai will have India’s first rail auto hub. Two elevated suburban corridors between Churchgate-Virar and CSTM-Panvel. Railway Ministry will partner with Tamil Nadu Government to develop suburban network in Chennai through innovative financing methods.

13. LIC has agreed to invest _________ lakh crore rupees over 5 years:
a) 1.5
b) 1.0
c) 2.3
d) 0.9
e) 2.0

Click here to View Answer
Answer a) 1.5 Lakh crore

14. Find odd one out
a) Delhi-Chennai
b) Kharagpur-Mumbai
c) Kharagpur-Vijayawada
d) Gujarat – Agra
e) Any of the above

Click here to View Answer
Answer d) Gujarat – Agra. New freight corridors announced: Delhi-Chennai, Kharagpur-Mumbai, Kharagpur-Vijayawada.

15. Indian Railway will be provided a device to their Gang Men which would be wireless enabled and will intimate them about approaching trains. The Device will called:
a) Surakhsha
b) Lethal Weapon
c) Rail Rakshak
d) Shaktimaan
e) Rakshak

Click here to View Answer
Answer e) Rakshak

16. _____ percent sub-quota for women under all reserved categories
a) 30
b) 35
c) 33
d) 40
e) 50

Click here to View Answer
Answer c) 33

17. 2 states of North East India will be connected through Broad Gauge. They are:
a) Manipur and Meghalaya
b) Sikkim and Manipur
c) Meghalaya and Assam
d) Mizoram and Arunachal Pradesh
e) Manipur and Mizoram

Click here to View Answer
Answer e) Manipur and Mizoram

18. TCAS full form is:
a) Train Collision Advance System
b) Train Complement Accident Software
c) Train Collision Avoidance Software
d) Train Collision Avoidance System
e) None of the above

Click here to View Answer
Answer d) Train Collision Avoidance System. Two specific sub missions would form part of this overall mission. Elimination of unmanned level crossings: 40% of our accidents and 68% of deaths on IR takes place at level crossings. TCAS (Train Collision Avoidance System): To prevent head on collisions, we have now developed an indigenous technology which also leads to increased throughput by increasing average sectional speeds.

19. Mission PACE deals with
a) Protection of nature
b) Help Customers
c) Fast Ticketing System
d) Quality of Goods and Services
e) Complete Delayed Projects

Click here to View Answer
Answer d) Quality of Goods and Services. PACE – Procurement and Consumption Efficiency

20. A separate Railway Budget, which is different from the General Budget, was first introduced in 1924 on the basis of recommendations of the 10-member:
a) Acworth Commtt.
b) Srinivas Shastri Commtt.
c) Rail Budget Commtt.
d) Sultan Commtt.
e) R.N Mukhrjee Commtt.

Click here to View Answer
Answer a) Acworth Commtt. A separate Railway Budget, which is different from the General Budget, was first introduced in 1924 on the basis of recommendations of the 10-memberAcworth Committee. Acworth Committee on Indian Railways November 15, 2015. In 1920, an East Indian Railway Committee was constituted under the chairmanship of Sir William Acworth. This committee consisted of 10 members and among them 3 were Indians viz. V S Sriniwas Sastri (Member of Council of States), Purshottam Das Thakurdas (representing Indian Commercial Interests) and Rajendra Nath Mukherjee.

About the author

A Moorthy

Leave a Comment