Marketing Quiz for SBI PO | SBI Clerk – Set 29

1. It is designed to capture market share by entering the market with a low price relative to the competition to attract buyers.
a) Penetration Pricing
b) Economic Pricing
c) Premium Pricing
d) None of these

Click here to see Answer
Ans: a) Penetration Pricing

2. TQM stands for
a) Total Quantity Management
b) Total Quality Maintenance
c) Total Quality Management
d) Total Quantity Management

Click here to see Answer
Ans: c) Total Quality Management

3. It is a form of individual marketing where the customer takes more responsibility for determining which products and brands to buy.
a) Self marketing
b) Mass marketing
c) Segment marketing
d) Niche marketing

Click here to see Answer
Ans: a) Self marketing, helps individuals improve their image and reputation to advance their careers. Self marketing is sometimes called personal branding because it uses branding tools to create an image around an employee rather than a product. It gives candidates more opportunities to effectively communicate their values, skills, experiences, and vision to potential employers. Successful self marketing helps employees separate themselves from the hundreds of other applicants who may be competing for the same job.

4. Planned cost service means-
a) costly products
b) extra profit on the same cost
c) extra work by seller
d) all of these

Click here to see Answer
Ans: b) extra profit on the same cost

5. Textiles refer to which kind of goods?
a) Shopping Goods
b) Special Goods
c) Unsought Goods
d) None of these

Click here to see Answer
Ans: a) Shopping Goods

6. In selling “Consumption” is the ultimate goal of the sales while a marketer-
a) Identifies consumer needs and wants.
b) Develop an appropriate product/service to attain customer satisfaction.
c) Accomplish organizational goals through integrated marketing approach
d) all of the above.

Click here to see Answer
Ans: d) all of the above.

7. Which among the following is not an important component of PROMOTIONAL MIX?
a) Total quality Management
b) Publicity
c) Sales Promotion
d) Advertising

Click here to see Answer
Ans: a) Total quality Management, There are five important components in promotional mix‐ 1. Advertising 2. Personal Selleing 3. Sales promotion. 4. Publicity and public relations. 5. Direct Marketing.

8. AIDA stands for
a) Asynchronous Interest Digital Action
b) Attention Interest Desire Action
c) Acquired Interest Desire Active
d) Alternate Industrial Desire Action

Click here to see Answer
Ans: b) Attention Interest Desire Action- AIDA is used in marketing and advertising that describes a common list of events that may occur when a consumer engages with an advertisement.

9. Acid Test of a brand is-
a) Brand preference
b) Brand awareness
c) Brand loyalty
d) Brand equity

Click here to see Answer
Ans: c) Brand loyalty

10. Marketing refers to
a) New product concepts and improvements
b) Advertising and promotion activities
c) Philosophy that stresses on customer value and satisfaction
d) Planning campaigns

Click here to see Answer
Ans: c) Philosophy that stresses on customer value and satisfaction

About the author

A Moorthy

Leave a Comment