Marketing Quiz for SBI PO | SBI Clerk – Set 23

1. The Sherman Act (1890) prohibits? 
a)    Price discrimination by manufacturers
b)    Deceptive pricing
c)    Monopoly or conspiracy to fix or control prices
d)    Quantity discounts

Click here to View Answer
Answer c)    Monopoly or conspiracy to fix or control prices    

2. Which of the following is NOT an economic need, which guides consumer behavior?
a)    Convenience
b)    Dependability
c)    Social acceptability
d)    Economy of purchase or use

Click here to View Answer
Answer c)    Social acceptability

3. Psychological variables that affect a purchase decision include all of the following EXCEPT?     
a)    Motivation
b)    Culture
c)    Perception
d)    Attitude

Click here to View Answer
Answer b)    Culture

4. Drive, cues, and response are the steps used by many to describe?        
a)    Adaptation process
b)    Learning process
c)    Perception building
d)    Attitude development

Click here to View Answer
Answer b)    Learning process

5. A buyer-seller relationship based on the idea of trading sales for sales is known as?        
a)    Competitive biding
b)    Reciprocity
c)    Collaboration
d)    B2B sales

Click here to View Answer
Answer b)    Reciprocity

6. The two basic methods for obtaining information about customers are?        
a)    Questioning and focus group interviews
b)    Survey questionnaires and focus group interviews
c)    Observing and survey questionnaires
d)    Questioning and observing

Click here to View Answer
Answer d)    Questioning and observing

7. The most widely used form of qualitative questioning in marketing research is the?   
a)    Focus group interview
b)    Survey questionnaires
c)    Telephone surveys
d)    Mail/email surveys

Click here to View Answer
Answer

8. A group of consumers who provide information on a continuing basis is a(n)? 
a)    Focus group
b)    Consumer panel
c)    Sample population
d)    Target market

Click here to View Answer
Answer b)    Consumer panel

9. A product may consist of a ? 
a)    Good
b)    Service
c)    Both of the above
d)    None of the above

Click here to View Answer
Answer c)    Both of the above

10.Which of the following statements is NOT true about services?  
a)    They are experienced, used or consumed
b)    They are often sold first, then consumed
c)    They are perishable
d)    They are tangible

Click here to View Answer
Answer d)    They are tangible

About the author

A Moorthy

Leave a Comment