IBPS IT Officer MCQ – 69

IT Officer

1. ____ converts the programs written in assembly language into machine instructions?
a) Machine compiler
b) Interpreter
c) Assembler
d) Converter

Click here to View Answer
Answer c) Assembler

2. The instructions like MOV or ADD are called as ______?
a) OP-Code
b) Operators
c) Commands
d) None of the above

Click here to View Answer
Answer a) OP-Code

3. The assembler stores the object code in ______?
a) Main memory
b) Cache
c) RAM
d) Magnetic disk

Click here to View Answer
Answer d) Magnetic disk

4. The utility program used to bring the object code into memory for execution is ______?
a) Loader
b) Fetcher
c) Extractor
d) Linker

Click here to View Answer
Answer a) Loader

5. If we want to perform memory or arithmetic operations on data in Hexa-decimal mode then we use ___ symbol before the operand?
a) ~
b) !
c) $
d) *

Click here to View Answer
Answer c) $

6. When generating physical addresses from logical address the offset is stored in _____?
a) Translation look-aside buffer
b) Relocation register
c) Page table
d) Shift register

Click here to View Answer
Answer b) Relocation register

7. Which of the following technique/s used to effectively utilize main memory ?
a) Address binding
b) Dynamic linking
c) Dynamic loading
d) Both b and c

Click here to View Answer
Answer c) Dynamic loading

8. The capacitors lose the charge over time due to?
a) The leakage resistance of the capacitor
b) The small current in the transistor after being turned off
c) The defect of the capacitor
d) Both a and b

Click here to View Answer
Answer d) Both a and b

9. The processor must take into account the delay in accessing the memory location, such memories are called ______?
a) Delay integrated
b) Asynchronous memories
c) Synchronous memories
d) Isochronous memories

Click here to View Answer
Answer b) Asynchronous memories

10.The block transfer capability of the DRAM is called ________?
a) Burst mdoe
b) Block mode
c) Fast page mode
d) Fast frame mode

Click here to View Answer
Answer c) Fast page mode

About the author

A Moorthy

Leave a Comment