IBPS IT Officer MCQ – 62

IT Officer

1. Layer one of the OSI model is?
a) physical layer
b) link layer
c) transport layer
d) network layer

Click here to View Answer
Answer a) physical layer

2. In OSI network architecture, the dialogue control and token management are responsibility of?
a) session layer
b) network layer
c) transport layer
d) data link layer

Click here to View Answer
Answer a) session layer

3. Which of the following is required to communicate between two computers?
a) communications software
b) protocol
c) communication hardware
d) all of above including access to transmission medium

Click here to View Answer
Answer d) all of above including access to transmission medium

4. Which of the following performs modulation and demodulation?
a) fiber optics
b) satellite
c) coaxial cable
d) modem

Click here to View Answer
Answer d) modem

5. Which of the following communications lines is best suited to interactive processing applications?
a) narrow band channel
b) simplex lines
c) full duplex lines
d) mixed band channels

Click here to View Answer
Answer c) full duplex lines

6. The interactive transmission of data within a time sharing system may be best suited to?
a) simplex lines
b) half-duplex lines
c) full duplex lines
d) biflex-lines

Click here to View Answer
Answer b) half-duplex lines

7. Which of the following is not a transmission medium?
a) telephone lines
b) coaxial cables
c) modem
d) microwave systems

Click here to View Answer
Answer c) modem

8. Which of the following does not allow multiple uses or devices to share one communication line?
a) doublemultiplexer
b) multiplexer
c) concentrator
d) controller

Click here to View Answer
Answer a) doublemultiplexer

9. Terminals are required for?
a) real-time, batch processing & time-sharing
b) real time, time-sharing & distributed message processing
c) real time, distributed processing & manager inquiry
d) real-time, time sharing & message switching

Click here to View Answer
Answer d) real-time, time sharing & message switching

10. The receive equalizer reduces delay distortions using a?
a) tapped delay lines
b) gearshift
c) de scrambler
d) difference engine

Click here to View Answer
Answer a) tapped delaylines

About the author

A Moorthy

Leave a Comment