Banking Quiz – 49

BANKING QUIZ

1. Which of the following statement is true about the Eighth Five Year Plan?
a) It was based on John W Miller Model
b) It was prepared by Prof C Rangarajan
c) Ashok Rudra and Alon S Manney was brain behind this plan
d) It is also called People’s Plan

Click here to View Answer
Answer a) It was based on John W Miller Model

2. Suppose that the central bank of country -say RBI in India – is under the impression that bank credit is excessive and that inflationary conditions are present in the country. At that situation RBI or Central Bank will
a) Reduce the Bank Rate
b) Raise the Bank Rate
c) Only A
d) None of the above

Click here to View Answer
Answer b) Raise the Bank Rate

3. When the Bank Rate or discount rate increase by RBI as a result
a) The price reduces
b) To contract bank credit
c) The reduction of money supply
d) All the above

Click here to View Answer
Answer d) All the above

4. When there is recession or depression in the economy the RBI will
a) To increase the Bank Rate
b) To reduce the Bank Rate
c) No changes in Bank Rate
d) None of the above

Click here to View Answer
Answer b) To reduce the Bank Rate

5. The LPG Model of Development was introduced by the then Finance Minister
a) TT Krishnamachari
b) Yashwant Sinha
c) Manmohan Singh
d) P Chidambaram

Click here to View Answer
Answer c) Manmohan Singh

6. Inflation denotes the following situation
a) Price level increases – money value falls
b) Price level rises – money value rises
c) Price level falls – money value falls
d) Price level falls – money value rises

Click here to View Answer
Answer a) Price level increases – money value falls

7. Deflation denotes the following situation
a) Money value falls – price increases
b) Price level rises – money value falls
c) Money value rises – price level falls
d) Price level falls – money value falls

Click to View Answer
Answer c) Money value rises – price level falls

8. Cheap Money Policy is adopted during the
a) Inflation
b) Deflation
c) Stagflation
d) All the above

Click here to View Answer
Answer b) Deflation

9. Faster, Sustainable and More Inclusive Growth was the objective of
a) Tenth Five year Plan
b) Eleventh Five Year Plan
c) Twelfth Five Year Plan
d) None of the above

Click here to View Answer
Answer c) Twelfth Five Year Plan

10. Fiscal Policy in India is formulated by
a) RBI
b) Planning Commission
c) The Finance Ministry
d) SEBI

Click here to View Answer
Answer c) The Finance Ministry

11. The employment generating programmes like Jawahar Rozgar Yojana was started in
a) Third Five Year Plan
b) Fourth Five Year Plan
c) Seventh Five Year Plan
d) Eighth Five Year Plan

Click here to View Answer
Answer c) Seventh Five Year Plan

12. The economic reforms are initiated by Narasimha Rao Government in
a) Third Five Year Plan
b) Fourth Five Year Plan
c) Seventh Five Year Plan
d) Eighth Five Year Plan

Click here to View Answer
Answer d) Eighth Five Year Plan

13. The Plan launched in the 50th Year of Indian Independence was
a) Tenth Five Year Plan
b) Ninth Five Year Plan
c) Seventh Five Year Plan
d) Eighth Five Year Plan

Click here to View Answer
Answer b) Ninth Five Year Plan

14. “Growth with Social Justice and Equity” was the focus of
a) Ninth Five Year Plan
b) Tenth Five Year Plan
c) Seventh Five Year Plan
d) Eighth Five Year Plan

Click here to View Answer
Answer a) Ninth Five Year Plan

15. For the first time Private Sector was given priority compared to the public sector in
a) Ninth Five Year Plan
b) Seventh Five Year Plan
c) Eighth Five Year Plan
d) Sixth Five Year Plan

Click here to View Answer
Answer b) Seventh Five Year Plan

16. “Faster and more inclusive growth” was the objective of
a) Tenth Five year Plan
b) Eleventh Five Year Plan
c) Twelfth Five Year Plan
d) None of the above

Click here to View Answer
Answer b) Eleventh Five Year Plan

17. Country’s highest policy making body is
a) Planning Commission
b) Reserve bank of India
c) National Development Council
d) Finance Commission

Click here to View Answer
Answer c) National Development Council

Leave a Comment