English Quiz – Forty Seven (Synonyms and Error Spotting)

1. Scoffed(at): A 20% growth in exports is not something to be scoffed at.
a) tanned
b) appreciated
c) devalued
d) followed

Click here to Answer
Answer c) devalued

2. Flamboyance: Mr. Sarkar is known for his flamboyance but little else.
a) exaggeration
b) flagellation
c) industry
d) ostentation

Click here to Answer
Answer a) exaggeration

3. Reiterate: The minister in his speech has reiterated the established policy stance.
a) repeated
b) opposed
c) supported
d) encouraged

Click here to Answer
Answer a) repeated

4. Corroborative: It is not always possible to obtain corroborative evidence in insurgency cases.
a) authentic
b) misleading
c) spurious
d) confirmative

Click here to Answer
Answer d) confirmative

5. Jaundiced: The disillusioned prisoners of war developed a jaundiced view of the UN’s peace intiatives.
a) cynical
b) puerile
c) pessimistic
d) disenchanted

Click here to Answer
Answer d) disenchanted

6. Desecrated: The suburb was tense after an idol had seen desecrated by hooligans.

a) vandalized
b) violated
c) defaced
d) impaired
Click here to Answer
Answer b) violated

7. Winding: Driving down the winding ghat roads requires great caution and skill.
a) serpentine
b) aligned
c) sinuous
d) tortuous

Click here to Answer
Answer d) tortuous

8. Straitened: The sudden death of the patriarch left the family in straitened circumstances.
a) penurious
b) destitute
c) dire
d) impoverished

Click here to Answer
Answer a) penurious

9. Indian classical music has its roots in the belief that the stature of music should be such that IT LIBERATES THEM FROM THE BIRTH-DEATH-INCARNATION CYCLE.
a) it liberates them from the birth–death–incarnation cycle.
b) it liberates one from the birth–death–incarnation cycle.
c) one is liberated from the birth–death–incarnation cycle.
d) it liberalises one from the birth–death–incarnation cycle.

Click here to View Answer
Answer b) it liberates one from the birth–death–incarnation cycle.

10. The most terrifying fact about the universe is THAT IT IS HOSTILE BUT THAT IT IS NOT DIFFERENT.
a) that it is hostile but that it is not indifferent.
b) that it is not hostile but it is indifferent.
c) that it is hostile but not indifferent.
d) not that it is hostile but that it is indifferent.

Click here to View Answer
Answer d) not that it is hostile but that it is indifferent.

11. The courts had come in the way of THE NATION’S REALIZING THE CHERISHED GOALS OF EGALITARIANISM, and this had prompted Pandit ji to say that he did not want the courts to be the third chamber.
a) the realization of the nation’s cherished goals of egalitarianism
b) the nation’s realizing the cherished goals of egalitarianism
c) the nation realizing the cherished goals of egalitarianism
d) to realize the nation’s cherished goals of egalitarianism

Click here to View Answer
Answer a) the realization of the nation’s cherished goals of egalitarianism

12. Sachin’s cover drives are more noticeable and elegant THAN BRADMAN, THOUGH THE EFFECT OF BOTH WAS THE SAME.
a) that Bradman, though the effect of both was the same.
b) than Bradman, though both were affective.
c) than Bradman’s, though the effect of both was the same.
d) than the Bradman’s, though the affect of both was the same.

Click here to View Answer
Answer d) than the Bradman’s, though the affect of both was the same.

Leave a Comment