Quantitative Aptitude Quiz – 23

1. A person invested `4 lakh at interest rate 23% per annum for one year. If the interest is compounded half-yearly, what amount of interest will the person get at the end of that year?
1) `92720    2) `95375     3) `96820   4) `97290    5) None of these

ANSWER
ANS:4
2. P started a work and left after working for 5 days. Then Q finished the remaining work in 16 days. Had P left the work after working for 8 days, Q would have finished the remaining work in 10 days. In how many days can each of them alone finish the whole work?
1) 12, 20    2) 13, 26    3) 15, 24     4) 18, 30     5) None of these

ANSWER
ANS : 13, 26
3.Three persons A, B and C invested their annual savings in a bank at the simple rate of interest 20% per annum. Each of them gets an equal amount after 20, 7.5 and 5 years respectively. If altogether they invested `11 lakh in the bank, what was the ratio of their initial investments?
1) 1 : 2 : 4     2) 2 : 4 : 5     3) 1 : 3 : 7     4) 1 : 2 : 5      5) 2 : 5 : 10

ANSWER
ANS – 2 : 4 : 5
4. 45 men working 5 hours per day finish a piece of work in 12 days. In how many days can 60 women working 4 hours per day finish the same piece of work? 2 women do as much work in one hour as 1 man does in 1.5 hours.
1) 8 days     2) 10 days     3) 15 days     4) 18 days   5) 12 days

ANSWER
ANS – 15 Days
5. A, B and C can do a piece of work in 24, 36 and 48 days respectively. They started the work together but A left after five days. B left 10 days before the completion of the work. In how many days was the work completed?
1) 16 days     2) 20 days     3) 18 days     4) 22 days    5) None of these

ANSWER
ANS – 22 DAYS
6. A sum of Rs 817 is divided among A, B and C such that ‘A’ receives 25% more than ‘B’ and ‘B’ receives 25% less than ‘C’. What is A’s share in the amount?
1) Rs 228    2) Rs 247     3) Rs 285    4) Rs 304    5) None of these

ANSWER
ANS – Rs 285
7. The profit earned after selling an article for Rs 625 is the same as the loss incurred after selling the article for Rs 435. What is the cost price of the article?
1) Rs 530    2) Rs 520    3) Rs 540    4) Rs 550    5) None of these

ANSWER
ANS – Rs 530

8. Ms Sujata invests 7% ie Rs 2170, of her monthly salary in mutual funds. Later she invests 18% of her monthly salary in recurring deposits. Also, she invests 6% of her salary on NSC’s. What is the total annual amount invested by Ms Sujata?
1) Rs 1,25,320    2) Rs 1,13,520    3) Rs 1,35,120   4) Rs 1,15,320   5) None of these

ANSWER
ANS – Rs 1,15,320

9. A car covers the first 35 km of its journey in 45 minutes and the remaining 69 km in 75 minutes. What is the average speed of the car?
1) 42 km/hr    2) 50 km/hr    3) 52 km/hr   4) 60 km/hr   5) None of these

ANSWER
ANS – 52 km/hr

10. The ages of Samir and Tanuj are in the ratio of 8 : 15 years respectively. After 9 years the ratio of their ages will be 11 : 18. What is the difference in years between their ages?
1) 24 years    2) 20 years    3) 33 years   4) 21 years    5) None of these

ANSWER
ANS – 21 Years

Leave a Comment