Banking Quiz – 54

BANKING QUIZ

1. When was the first nationalization of banks done?
a) 1st July, 1959
b) 8th October, 1960
c) 19th July, 1969
d) 2nd October, 1974
e) None of these

Click here to View Answer
Answer c) 19th July, 1969

2. What is the time taken for effecting fund transfer from one account to another under RTGS?
a) Two hours
b) Five hours
c) Nine hours
d) No time – boundation
e) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Two hours

3. Commercial papers are normally issued in the multiple of ____ crore.
a) 10
b) 5
c) 15
d) 2
e) None of these

Click here to View Answer
Answer b) 5

4. Headquarters of WTO located in _____.
a) Washington D.C.
b) Singapore
c) Paris
d) Geneva
e) None of these

Click here to View Answer
Answer d) Geneva

5. Which of the following is known as highest or apex body of cooperative banks?
a) State cooperative Banks
b) Primary Credit Societies
c) Central Co-operative Banks
d) Local Co-operative Banks
e) None of these

Click here to View Answer
Answer a) State cooperative Banks

6. Small Industries Development Bank of India (SIDBI) provides refinance facilities under ARS. What is the full form of ARS?
a) Automatic Refinance Scheme
b) Allocation and Refinance Solutions
c) Automatic Refinance Solution
d) Allocation and Refinance Scheme
e) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Automatic Refinance Scheme

7. Decline in the price of goods and services is technically known as
a) Deflation
b) Inflation
c) Negative Growth
d) Discount yield
e) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Deflation

8. In which type of banking, electronic financial transactions are done?
a) E-Banking
b) POS Banking
c) M-Banking
d) Universal Banking
e) None of these

Click here to View Answer
Answer a) E-Banking

9. Small scale industries like handicraft and cottage industries account for nearly what percent of the country’s exports?
a) 35%
b) 20%
c) 25%
d) 50%
e) None of these

Click here to View Answer
Answer b) 20%

10. Index “Residex” is associated with
a) share prices
b) mutual fund prices
c) price inflation index
d) land prices
e) commodity prices

Click here to View Answer
Answer d) land prices

11. Zarin Daruwala was named as new India CEO of which of the following foreign banks recently?
a) Standard Chartered
b) HSBC
c) Barclays
d) Citi Bank
e) Soft bank

Click here to View Answer
Answer a) Standard Chartered

12. ATM cards are issued to a person who maintains any of the following accounts with the bank.
a) Saving bank accounts
b) Current accounts
c) Term deposits
d) Loan or Cash credit accounts
e) Either (a) or (b)

Click here to View Answer
Answer e) Either (a) or (b)

13. As per the announcement made by RBI on 3rd Sep’15, the Reserve Bank of India will shortly put into circulation ____coins to commemorate golden jubilee of Indo-Pak War 1965.
a) Rs.1
b) Rs.2
c) Rs.5
d) Rs.10
e) Rs.15

Click here to View Answer
Answer c) Rs.5

14. On 21st July’15 the Supreme Court rejected plea of applicants for OBC status in Bank PO exam. The applicants belong to which community?
a) Bengali
b) Marwari
c) Gurjar
d) Jaat
e) Punjabi

Click here to View Answer
Answer d) Jaat

15. Which of the following belongs to the time when a company makes the first offering of the shares to the public?
a) CSO
b) IPO
c) REPO
d) WTO
e) None of these

Click here to View Answer
Answer b) IPO

16. Which of the following depicts the financial position of a bank or business enterprise at a given point of time?
a) Balance sheet
b) Cash flow statement
c) Income statement
d) Model audit
e) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Balance sheet

17. What is the full form of NAV?
a) Net Actual Value
b) Net Annual Value
c) Net Asset Value
d) Net Average Value
e) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Net Asset Value

18. Which is the largest public sector bank in India?
a) Bank of Baroda
b) Canara Bank
c) Central Bank of India
d) State Bank of India
e) RBI

Click here to View Answer
Answer d) State Bank of India

19. Which one of the following allow bank customers to effect transfers of funds from their deposit accounts and other financial transactions at retail establishments?
a) CBS
b) DBS
c) IBS
d) POS
e) None of these

Click here to View Answer
Answer d) POS

Leave a Comment