Banking Quiz – 71

1. Recently RBI has signed MoU( Memorandum of Understanding) on “Supervisory Cooperation and Exchange of Supervisory Information” with which of the following country’s bank?
a) Nepal
b) Sri Lanka
c) China
d) Australia

Click here to View Answer
Answer a) NEPAL

2. The Reserve Bank of India (RBI) declared Which banks as Domestic Systemically Important Banks (D-SIBs) in line with the D-SIB Frame work?
a) SBI and HDFC
b) HDFC and ICICI
C) SBI and ICICI
d) ICICI and BOB

Click here to View Answer
Answer c) SBI AND ICICI

3. RBI constituted which committee on Medium-Term Path on Financial Inclusion?
a) Deepal mohan committee
b) Dilip mohanty Committee
c) Deepak Mohanty committee
d) Dinesh Malik committee

Click here to View Answer
Answer c) Deepak Mohanty committee

4. RBI signed Special Currency Swap Agreement with which of the following country?
a) China
b) Russia
c) Sri Lanka
d) USA

Click here to View Answer
Answer c) Sri Lanka. Under the arrangement, the Central Bank of Sri Lanka can draw upto 1.1 bilion for a maximum period of six months.

5. Project Tatkal Launched by which Bank?
a) ICICI
b) HDFC
c) SBI
d) BOB

Click here to View Answer
Answer c) SBI. This project will help home loan applicants to get the loan with in 10 days after receipt of application form and relevant supporting documents.

6. Finance Minister Arun Jaitley Launched two funds under Small Industries Development Bank of India(SIDBI) in lline to carter funding for start-ups and to aid small enterprises in India, what are they?
a) IAF andSMILE
b) SIDBI and ISF
c) IAFS and SIDBI
d) SIDBI and IEF

Click here to View Answer
Answer a) IAF and SMILE. IAF – India Aspiration Fund.SMILE-SIDBI Make in India Loan for Enterprises. For initial corpus of Rs.2,000 crores allotted to IAF and Rs. 10,000 crores for SMILE

7. Two new Savings Bank products for children namely ‘PehlaKadam and PehliUdaan’ introduced by which bank?
a) SBI
b) Axis bank
c) ICICI bank
d) Axim bank

Click here to View Answer
Answer a) SBI. ‘Pehla Kadam’ is a savings bank account for minors of any age operated jointly with his/her parent/guardian while ‘Pehli Udaan’ is a ‘single’ operated savings bank account for a minor aged 10 years and above who can sign uniformly.

8. U.T.I. officially changed into?
a) Dena Bank
b) Axis Bank
c) Axim Bank
d) Vijaya Bank

Click here to View Answer
Answer b) Axis Bank

9. What is India’s GDP growth forecast for the FY 2015-16 according to Fitch Ratings?
a) 7.0
b) 7.5
c) 7.2
d) 7.4

Click here to View Answer
Answer d) 7.4

10)Which of the following committee has submitted its views in GST to RS Select Committee?
a) K K Mani
b) Pavan Desai
c) B J Rao
d) R K Birla

Click here to View Answer
Answer a) K K Mani

11. Which of the following bank has recently launched Fx Out?
a) HDFC
b) SBI
c) Axis
d) ICICI

Click here to View Answer
Answer b) SBI. SBI Fx Out, which enables customers to send foreign currency remittances from any its branches in India

12. HDFC Bank has launched 10 seconds Paper less instant loan Scheme to provide which of the following loans?
a) Home loans
b) Mortage Loans
c) Personal Loans
d) Car Loans

Click here to View Answer
Answer c) Personal Loans

13. SEBI has relaxed which one of the following norms for the Technological start ups?
a) Revenue
b) Credit
c) IRS
d) IPO

Click here to View Answer
Answer d) IPO. Initial Public Offer (IPO)

14. Reserve Bank of India decided to allow which banks to borrow foreign currency from International and Multinational Financial Institutions?
a) A D Banks, Cat I
b) Co-operative Bank
c) Industrial Bans, Cat I
d) Commercial Banks, Cat I

Click here to View Answer
Answer a) A D Banks, Cat I

15. The Financial Stability Report released by RBI is published ?
a) Quarterly
b) Yearly
c) Half Yearly
d) Bi-annually

Click here to View Answer
Answer c) HALF YEARLY

16. What is the accounting year period for Reserve Bank of India?
a) May and April
b) August to July
c) July to June
d) April to March

Click here to View Answer
Answer c) JULY TO JUNE

17. The Narasimham Committee-I was setup to suggest some recommendations for improvement in which of the following?
a) Export of IT sector
b) Banking reform process
c) Fiscal reform process
d) Efficiency and productivity of the financial institution

Click here to View Answer
Answer d) Efficiency and Productivity of the Financial Institution

18. The Narasimham Committee-II was formed to suggest some recommendation for the improvement of which of the following ?
a) Fiscal reform process
b) Banking reform process
c) Export of IT sector
d) Efficiency and productivity of the financial institution

Click here to View Answer
Answer b) Banking Reform Process

19. The Central Government has extended the cover of Rashtriya Swasthya Bima Yozana (RSBY) to Beedi Workers and which of the following?
a) School Childern
b) Carpenters
c) Cobblers
d) Domestic Workers

Click here to View Answer
Answer d) Domestic Workers

20. One of the major challenges faced by the Banking Industry is Money Laundering. Name the Act/Norms launched by the banks to curb Money Laundering, in general?
a) Know your customer norms
b) Banking Regulation Act
c) Negotiable Instrument Act
d) Narcotics and Psychotropic Act

Click here to View Answer
Answer a) Know Your Customer Norms

Leave a Comment