Banking Quiz – 46

BANKING QUIZ

1. ______became second bank after HDFC Bank to join Chillr payment platform that enables payments through a mobile application?
a) SBI
b) Bank of Baroda
c) PNB
d) Axis Bank
e) None of These

Click here to View Answer
Answer b) Bank of Baroda

2. ______ became first bank globally to launch service enabling customers to make payments from their smartphones at stores, ecommerce sites etc. without swiping debit card. Service is based on ‘mVisa’ mobile payment solution from Visa ?
a) SBI
b) HDFC Bank
c) Axis Bank
d) ICICI Bank
e) None of These

Click here to View Answer
Answer d) ICICI Bank

3. PM Narendra Modi inaugurated ______ that started operations on 1 October 2015 as an Indian Banking company with headquarters in Mumbai. It is a part of IDFC integrated infrastructure finance company. Rajiv B. Lall is its Managing Director & CEO. IDFC Bank initially has 23 branches and is 91st scheduled commercial bank in India ?
a) HDFC Bank
b) Bandhan Bank
c) IDFC Bank
d) Paytm
e) None of These

Click here to View Answer
Answer c) IDFC Bank

4. ______ took over Goldman Sachs mutual fund business in India for 243 crores ?
a) Bajaj Group
b) Aditya Birla Group
c) Tata
d) Reliance Capital Asset Management
e) None of These

Click here to View Answer
Answer d) Reliance Capital Asset Management

5. Reserve Bank of India formed a single Financial Inclusion Fund (FIF) of ______ rupees by merging Financial Inclusion Fund and Financial Inclusion Technology Fund. FIF will be maintained by NABARD?
a) 1000 crore
b) 2000 crore
c) 3000 crore
d) 4000 crore
e) None of These

Click here to View Answer
Answer b) 2000 crore

6. _____ became worst Performer among public sector banks in 201415 with its Gross NPA rising to 8.05 % from 4.47 % in 2014. It was followed by Indian Overseas Bank (IOB) and Bank of Maharashtra (BoM) with gross NPA rising to 8.30 % and 6.18 %. ?
a) Bank of Baroda
b) Dena Bank
c) UCO Bank
d) Central Bank of India
e) None of These

Click here to View Answer
Answer c) UCO Bank

7. ______ received RBI approval to set up a mutual fund, asset management company (AMC) and a trustee company ?
a) HDFC Bank
b) YES Bank
c) ICICI Bank
d) IDFC Bank
e) None of These

Click here to View Answer
Answer b) YES Bank

8. Who are the Regulators for Regional Rural Bank?
a) Reserve Bank of India
b) NABARD
c) SIDBI
d) Both A and B
e) None of the above

Click here to View Answer
Answer d) Both A and B

9. The Banking Regulations Act, 1949 was enacted to _____?
a) Nationalise the banks
b) Open regional rural bank
c) Consolidate and amend the laws relating to banking companies
d) Inviting foreign banks
e) None of the above

Click here to View Answer
Answer c) Consolidate and amend the laws relating to banking companies

10. The banks were nationalised with the motive to ______?
a) Develop the country economically
b) Give priority to neglected sectors and exports
c) Extend finances to weak and backward areas
d) All the above
e) None of the above

Click here to View Answer
Answer d) All of the above

11. Which of the following statement is incorrect about SEBI?
a) SEBI is a capital market regulator
b) SEBI is the mutual fund regulator
c) SEBI also regulates the credit rating agencies in India
d) None of them is wrong

Click here to View Answer
Answer d) None of them is wrong

12. In the term called as AMFI, what do you mean by “M”?
a) Mutual
b) Money
c) Managing
d) Miscellaneous
E) None of the above

Click here to View Answer
Answer a) Mutual

13. The main foreign exchange reserves in the country comprises of the following:
a) Foreign currency assets
b) Gold stock
c) Special drawing rights
d) Reserve tranche position
e) All the above

Click here to View Answer
Answer e) All of the above

14. The Draft of the Five Year Plans in India is approved by the:
a) National Development Council
b) Planning Commission
c) National Productivity Council
d) Ministry of Finance

Click here to View Answer
Answer a) National Development Council

15. Reserve Bank of India Act, 1934 was enacted on the recommendations of _____?
a) The James Raj Commission
b) The Hilton Young Commission
c) The Banking Commission, 1993
d) The President of India
e) None of the above

Click here to View Answer
Answer b) The Hilton Young Commission

16. FCNR accounts can be opened and maintained as _____?
a) Current Accounts
b) Saving Banks Accounts
c) Term Deposit Accounts
d) Recurring Deposits
e) None of the above

Click here to View Answer
Answer c) Term Deposit Accounts

Leave a Comment