IBPS Agriculture Officer Quiz – 8

Dear Aspirants,
Welcome to D2G’s IBPS Agriculture Officer Quiz Section.

1. Geological erosion is also known as?
a) Water erosion
b) Soil erosion
c) Accelerated erosion
d) Natural erosion

Click here to View Answer
Answer d) Natural erosion

2. Humus is made up of?
a) humic materias only
b) non-humic materilas only
c) both (1) and (2)
d) either (1) or (2)

Click here to View Answer
Answer c) both (1) and (2)

3. Most commonly found soil type is?
a) black
b) laterite
c) alluvial
d) all of these

Click here to View Answer
Answer c) alluvial

4. Sandy soils, often called light soils, because they have?
a) large soil particles and large pore spaces
b) good aeration
c) good water holding capacity
d) all of these

Click here to View Answer
Answer a) large soil particles and large pore spaces

5. Major part of cultivated area in India falls in rainfall range of?
a) 500-750 mm
b) 750-1150 mm
c) 1150-1450 mm
d) 300-500 mm

Click here to View Answer
Answer b) 750-1150 mm

6. The pH of saline soil is?
a) <7.5
b) <8.5
c) >8.5
d) >10.0

Click here to View Answer
Answer c) >8.5

7. Red colour of red soil is due to?
a) high content of iron
b) wide diffusion of iron
c) high content of copper
d) none of these

Click here to View Answer
Answer b) wide diffusion of iron

8. Soil moisture is measured by?
a) tensiometer
b) potometer
c) hygrometer
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) tensiometer

9. Most of the plants obtain nitrogen from soil in the form of?
a) nitric acid
b) free N2 gas
c) nitrite
d) nitrate

Click here to View Answer
Answer d) nitrate

10. Which of the following element is immobile in plants?
a) S
b) Zn
c) Ca
d) K

Click here to View Answer
Answer c) Ca

Leave a Comment