IBPS Agriculture Officer Quiz – 7

Dear Aspirants,
Welcome to D2G’s IBPS Agriculture Officer Quiz Section.

1. The number of functional plant nutrient is?
a) 16
b) 20
c) 12
d) 25

Click here to View Answer
Answer a) 16

2. Single super phosphate is manufactured from?
a) DAP
b) rock phosphate
c) Bone meal
d) both (1) and (2)

Click here to View Answer
Answer b) rock phosphate

3. Root growth is particularly affected by?
a) copper
b) magnesium
c) zinc
d) phosphorus

Click here to View Answer
Answer d) phosphorus

4. What will be the hulling percenatage in rice?
a) 65%
b) 35%
c) 45%
d) 55%

Click here to View Answer
Answer a) 65%

5. Jalmagan is a variety of?
a) Wheat
b) Rice
c) Sugarcane
d) Barley

Click here to View Answer
Answer b) Rice

6. Native place of rice is ?
a) Korea
b) Japan
c) Indo-Burma
d) South East asia

Click here to View Answer
Answer c) Indo-Burma

7. Lemma and Palea together are known as?
a) glume
b) hull
c) culm
d) none of these

Click here to View Answer
Answer b) hull

8. Maize protein is called?
a) gluten
b) oryzein
c) zein
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) zein

9. Seed rate of hybrid maize is?
a) 35-40 kg/ha
b) 6-8 kg/ha
c) 18-20 kg/ha
d) 20-25 kg/ha

Click here to View Answer
Answer d) 20-25 kg/ha

10. cotton is a?
a) cross-pollinated crop
b) self-pollinated crop
c) often cross pollinated crop
d) either (1) or (2)

Click here to View Answer
Answer c) often cross pollinated

Leave a Comment