IBPS Agriculture Officer Quiz – 5

Dear Aspirants,
Welcome to D2G’s IBPS Agriculture Officer Quiz Section.

1. A water-fern, which is used as a green manure in rice fields, is?
a) Salvinia
b) Mucor
c) Aspergillus
d) Azolla

Click here to View Answer
Answer d) Azolla

2. Green manure plants used by farmers mainly belong to family?
a) compositae
b) leguminosae
c) solanaceae
d) poaceae

Click here to View Answer
Answer b) leguminosae

3. Which one among the following chemicals is used for causing defoliation of forest trees?
a) Posphon D
b) Malic hydrazide
c) 2, 4-D
d) Amo 1618

Click here to View Answer
Answer c) 2, 4-D

4. Water logging of soil makes it physiologically dry because?
a) this condition does not allow the capillary force to work
b) this condition does not allow oxygen to enter the soil
c) both (a) and (b)
d) none of these

Click here to View Answer
Answer b) this condition does not allow oxygen to enter the soil

5. Which one of the following is natural insecticide?
a) pyrethrum
b) nicotine
c) both (a) and (b)
d) none of these

Click here to View Answer
Answer c) both (a) and (b)

6. Which of the following is an example of a weed of rabi season that infest wheat crop?
a) Chenopodium
b) Motha
c) Jangali jowar
d) None of the above

Click here to View Answer
Answer a) Chenopodium

7. First bioinsecticide developed on commercial scale was?
a) quinine
b) DDT
c) organophosphate
d) sporeine

Click here to View Answer
Answer d) sporeine

8. Norin-l0 gene from Japan is a?
a) dwarf gene of wheat
b) dwarf gene of maize
c) dwarf gene of rice
d) disease resistant gene of rice

Click here to View Answer
Answer a) dwarf gene of wheat

9. A plant breeder waists to develop a disease resistant variety. What should he do first??
a) Hybridisation
b) Mutation
c) Selection
d) Production of crop

Click here to View Answer
Answer c) Selection

10. Selection of homozygous plant is?
a) pure line selection
b) mass selection
c) mixed selection
d) introduction

Click here to View Answer
Answer a) pure line selection

Leave a Comment