IBPS Agriculture Officer Quiz – 48

Dear Aspirants,
Welcome to D2G’s IBPS Agriculture Officer Quiz Section.

1. Spherosomes are related with?
a) chlorophyll
b) red pigment
c) power
d) fat

Click here to View Answer
Answer c) Momordica charantia

2. Ribosomes are produced in?
a) ER
b) nucleolus
c) mitochondria
d) chloroplast

Click here to View Answer
Answer b) nucleolus

3. The strongest bond is?
a) ionic bond
b) covalent bond
c) hydrogen bond
d) van der walls

Click here to View Answer
Answer a) ionic bond

4. The weakest bond is?
a) ionic bond
b) covalent bond
c) hydrogen bond
d) van der walls

Click here to View Answer
Answer d) van der walls

5. Calcium is an important constituent of?
a) protein
b) cell wall
c) chloroplast
d) nucleic acid

Click here to View Answer
Answer b) cell wall

6. Stomata are regulated by?
a) N
b) P
c) K
d) Ca

Click here to View Answer
Answer c) K

7. Plant lost water in transpiration upto the extent of?
a) 80%
b) 90%
c) 95%
d) 99%

Click here to View Answer
Answer d) 99%

8. The world tallest tree is?
a) Seqouia sempervirens
b) Eucalyptus regans
c) Psendotsuga menziesii
d) Alianthus excelsa

Click here to View Answer
Answer c) pulses

9. The xylem and phloem elements in the plant are surrounded by a layer of living cells called?
a) Casparian strips
b) Pericycle
c) Stele
d) Endodermis

Click here to View Answer
Answer b) Pericycle

10. Iron stored in chloroplast as an iron protein complex is called?
a) calmodium
b) phytoferritin
c) chloroferritin
d) chromoferritin

Click here to View Answer
Answer b) phytoferritin

 

About the author

A Moorthy

Leave a Comment