IBPS Agriculture Officer Quiz – 46

Dear Aspirants,
Welcome to D2G’s IBPS Agriculture Officer Quiz Section.

1. The process of leaving off the colony by queen is known as?
a) Absconding
b) Swarming
c) Supersedure
d) Queen excluder

Click here to View Answer
Answer b) Swarming

2. Bee venom is used for…….. and released from acid glands?
a) curing pains at joints
b) repellent against greater wax moth
c) pollinization
d) none of these

Click here to View Answer
Answer a) curing pains at joints

3. Type of mouth parts present in honey bee is?
a) rasping and sucking
b) chewing and lapping type
c) chewing and biting
d) none of these

Click here to View Answer
Answer b) chewing and lapping type

4. Rangeeni strain is related to?
a) bee
b) silkworm
c) lac insect
d) none of these

Click here to View Answer
Answer c) lac insect

5. Which one of the following is a polyphagous pest?
a) rice stem borer
b) mango hopper
c) mango nut weevil
d) termite

Click here to View Answer
Answer d) termite

6. In India more honey is obtained from which bee?
a) little bee
b) indian bee
c) italian bee
d) rock bee

Click here to View Answer
Answer d) rock bee

7. Which insect of mango has quarantine importance?
a) stone or nut weevil
b) fruit fly
c) mealy bug
d) none

Click here to View Answer
Answer a) stone or nut weevil

8. Siver fish belonging to the order?
a) protura
b) hymenoptera
c) Thysanura
d) none

Click here to View Answer
Answer c) Thysanura

9. Pest which occur regularly in serious manner is known as?
a) epidemic
b) pandemic
c) endemic
d) sporadic

Click here to View Answer
Answer a) epidemic

10. Light producing substance in firefly is?
a) luciferin
b) allethrin
c) pyrethrin
d) BOAA

Click here to View Answer
Answer a) luciferin

About the author

A Moorthy

Leave a Comment