IBPS Agriculture Officer Quiz – 45

Dear Aspirants,
Welcome to D2G’s IBPS Agriculture Officer Quiz Section.

1. Flooding of fields will help in control of?
a) white grubs
b) termites
c) cut worms
d) all of these

Click here to View Answer
Answer d) all of these

2. Destructive Insects Pest Act (DIPA) was passed on?
a) 1914
b) 1920
c) 1937
d) 1968

Click here to View Answer
Answer a) 1914

3. Bacillus thuringiensis was discovered by?
a) S.Ishwita
b) Berliner
c) Flacher
d) Frisch

Click here to View Answer
Answer a) S.Ishwita

4. Commercially granulosis virus (GV) used for the control of?
a) Helicoverpa armigera
b) Spodoptera litura
c) Chilo infuscatellus
d) none of these

Click here to View Answer
Answer c) Chilo infuscatellus

5. Which of the repellent is used against termites?
a) oil or citronella
b) deet
c) pentachlorophenol
d) bordeaux mixture

Click here to View Answer
Answer c) pentachlorophenol

6. ……. are the substance, which make the plant distatseful to the insects feeding on it?
a) attractant
b) repellent
c) chemosterilants
d) antifeedant
[su_spoilerr title=”Click here to View Answer” style=”fancy” icon=”arrow-circle-1″]Answer d) antifeedant[/su_spoiler]

7. The non-preference plant resistance to insects is also known as?
a) antibiosis
b) antixenosis
c) tolerance
d) none

Click here to View Answer
Answer b) antixenosis

8. Nodus wing is present in the order?
a) protura
b) coleoptera
c) diptera
d) odonata

Click here to View Answer
Answer d) odonata

9. The nwly hatched silkworms are known as?
a) kegs
b) ants
c) chawakis
d) all of these

Click here to View Answer
Answer d) all of these

10. Nosema disease of bee is caused by?
a) protozoa
b) virus
c) mite
d) Aspergillus flavus

Click here to View Answer
Answer a) protozoa

About the author

A Moorthy

Leave a Comment