IBPS Agriculture Officer Quiz – 42

Dear Aspirants,
Welcome to D2G’s IBPS Agriculture Officer Quiz Section.

1. Cattle and buffalo belongs to family?
a) bovidae
b) suidae
c) equidae
d) cammelidae

Click here to View Answer
Answer a) bovidae

2. Blue revolution is related to?
a) crops
b) oilseeds
c) fisheries
d) energy source

Click here to View Answer
Answer c) fisheries

3. India’s rank in livestock population?
a) 1st
b) 2nd
c) 3rd
d) 4rth

Click here to View Answer
Answer a) 1st

4. Toda is a breed of?
a) Sheep
b) Goat
c) Cattle
d) Buffalo

Click here to View Answer
Answer d) Buffalo/su_spoiler]

5. Maximum fat (%) in milk of?
a) Murrah
b) Mehsana
c) Zafrabadi
d) Bhadawari

Click here to View Answer
Answer d) Bhadawari

6. Dual purpose breed of cow is?
a) tharparkar
b) sahiwal
c) sindhi
d) gir

Click here to View Answer
Answer a) tharparkar

7. Yellow colour of cow milk is due to the presence of?
a) carotene
b) anthocyanin
c) vitamin B
d) none

Click here to View Answer
Answer a) carotene

8. Cow milk's protein is called?
a) zein
b) lactalbumin
c) casein
d) albumin

Click here to View Answer
Answer c) casein

9. Milk sugar is?
a) lactose
b) maltose
c) glucose
d) sucrose

Click here to View Answer
Answer a) lactose

10. Which element is deficient in milk?
a) Mg
b) Ca
c) Fe
d) P

Click here to View Answer
Answer c) Fe

About the author

A Moorthy

Leave a Comment