IBPS Agriculture Officer Quiz – 39

Dear Aspirants,
Welcome to D2G’s IBPS Agriculture Officer Quiz Section.

1. True potato seed is propagated through?
a) tuber
b) sexual reproduction
c) asexual reproduction
d) all of these

Click here to View Answer
Answer b) sexual reproduction

2. Grapes immersed in a strong solution of sugar or salt shrink. This is due to a phenomenon known as?
a) endosmosis
b) exosmosis
c) plasmolysis
d) imbibition

Click here to View Answer
Answer b) exosmosis

3. Photoperiodically sunflower is a?
a) short day crop
b) long day crop
c) day neutral crop
d) qualitatively short

Click here to View Answer
Answer c) day neutral crop

4. The portion of sugarcane stalk preferred for sowing purpose is?
a) top one-third to half
b) top one-fourth
c) bottom one fourth
d) bottom one-third to half portion

Click here to View Answer
Answer a) top one-third to half

5. The nitrogen deficiency symptoms appear first on?
a) upper leaves
b) lowerleaves
c) middle leaves
d) all of the above

Click here to View Answer
Answer b) lowerleaves

6. Which is the most common herbicide used in rice crop?
a) atrazine
b) isoproturon
c) paraquat
d) butachlor

Click here to View Answer
Answer d) butachlor

7. The process of application of fertilizers along with irrigation water is called as?
a) foliar irrigation
b) drip irrigation
c) fertigation
d) split irrigation

Click here to View Answer
Answer c) fertigation

8. The judicious removal of leaves, twigs, branches or roots of a plant to increase its usefulness is called?
a) training
b) stacking
c) pruning
d) roughing

Click here to View Answer
Answer c) pruning

9. Recommended per hectareseed rate of til is?
a) 7kg
b) 5kg
c) 4kg
d) 3kg

Click here to View Answer
Answer b) 5kg

10. The first generation cross between genetically diverse parents is known as?
a) inbred
b) synthetic
c) composite
d) hybrid

Click here to View Answer
Answer d) hybrid

 

About the author

A Moorthy

Leave a Comment