IBPS Agriculture Officer Quiz – 37

Dear Aspirants,
Welcome to D2G’s IBPS Agriculture Officer Quiz Section.

1. Which one is considered as ‘gift of nature’?
a) land
b) labour
c) capital
d) none

Click here to View Answer
Answer a) land

2. The chief function of money is?
a) medium of exchange
b) reserve base of credit expansion
c) providing liquidity
d) all of the above

Click here to View Answer
Answer a) medium of exchange

3. What is “support price” for an agricultutral commodity?
a) subsidy paid by the government over the price already available in the market
b) the floor price bwlow ehich it can not be sold
c) the minimum price at which the government is prepared to buy it
d) money paid to agriculturists for case of drought damaging their crops

Click here to View Answer
Answer c) the minimum price at which the government is prepared to buy it

4. The central Agmark Lab is located at?
a) Mumbai
b) Nagpur
c) Banglore
d) Kolkata

Click here to View Answer
Answer b) Nagpur

5. IBRD is synonymous to?
a) World Bank
b) Asian Development Bank
c) International Monetary Fund
d) WTO

Click here to View Answer
Answer a) World Bank

6. The cause of inflation is?
a) increase in money supply
b) fall in production
c) decrease in money supply and fall in production
d) both (a) and (b)

Click here to View Answer
Answer d) both (1) and (2)

7. The law of variable proportion is generally referred to as the?
a) law of absolute adavantage
b) law of equimarginal returns
c) law of diminishing returns
d) law of commparative advantage

Click here to View Answer
Answer c) law of diminishing returns

8. Value added tax is a?
a) direct tax
b) indirect tax
c) both (a) and (b)
d) can not be classified

Click here to View Answer
Answer b) indirect tax

9. Which of the following is not a method of group communication?
a) symposium
b) flannel graph
c) demonstration
d) circular letter

Click here to View Answer
Answer d) circular letter

10. The full form of ATMA is?
a) Agriculture Technology Management Association
b) Agriculture Technology Managemnt Agency
c) Agriculture Technology Mission Agency
d) either (a) or (b)

Click here to View Answer
Answer b) Agriculture Technology Managemnt Agency

 

About the author

A Moorthy

Leave a Comment