IBPS Agriculture Officer Quiz – 3

Dear Aspirants,
Welcome to D2G’s IBPS Agriculture Officer Quiz Section.

1. Which grain is said to be poor man’s food?
a) Ragi
b) oat
c) Wheat
d) Broken rice

Click here to View Answer
Answer a) Ragi

2. Who introduced the tobacco cultivation in India?
a) Portugeese merchants
b) Persians
c) Chinese
d) Wild (India) Ltd.

Click here to View Answer
Answer a) Portugeese merchants

3. Which of the following state produces highest sugarcane per hectare?
a) Tamilnadu
b) Karnataka
c) Maharashtra
d) Uttar Pradesh

Click here to View Answer
Answer b) Karnataka

4. The Central Agriculture Research Institute is located at?
a) Panji
b) Coimbatore
c) Port Blair
d) Lucknow

Click here to View Answer
Answer c) Port Blair

5. Which of the following is a C4 plant?
a) Rice
b) Barley
c) Mustard
d) Maize

Click here to View Answer
Answer d) Maize

6. Who was the first Director General of ICAR?
a) Dr. B P Pal
b) M S Swaminathan
c) M S Randhava
d) G B Bosinglaut

Click here to View Answer
Answer a) Dr. B P Pal

7. National Research Institute of Forestry and Education is situated at?
a) Udaipur
b) Dehradun
c) New Delhi
d) Ludhiana

Click here to View Answer
Answer b) Dehradun

8. Which of the following crop is grown in kharif season?
a) Oat
b) Chickpea
c) Pigeon pea
d) Barley

Click here to View Answer
Answer c) Pigeon pea

9. National Agriculture Insurance Scheme started in?
a) 1996
b) 1999
c) 1940
d) 1998

Click here to View Answer
Answer b) 1999

10. Father of Green Revolution is?
a) Liebig
b) B P Pal
c) N E Borlaug
d) M SSwaminathan

Click here to View Answer
Answer c) N E Borlaug

Leave a Comment