IBPS Agriculture Officer Quiz – 29

Dear Aspirants,
Welcome to D2G’s IBPS Agriculture Officer Quiz Section.

1. Black tip in mango is a physiological disorder due to?
a) chloride toxicity
b) carbon monoxide
c) deficiency of Mg
d) excess boron

Click here to View Answer
Answer b) carbon monoxide

2. The most susceptible fruit crop to water logging is?
a) banana
b) ber
c) papaya
d) jamun

Click here to View Answer
Answer c) papaya

3. The red colour of jelly is due to addition of?
a) charring of sugar
b) pectin
c) artificial colour
d) acid

Click here to View Answer
Answer a) charring of sugar

4. Santa rose is a popular variety of?
a) plum
b) pear
c) walnut
d) cashewnut

Click here to View Answer
Answer a) plum

5. Hand pollination is most useful in which fruit?
a) grape
b) mango
c) pineapple
d) date palm

Click here to View Answer
Answer d) date palm

6. Papaya is commercially propagated by?
a) layering
b) cutting
c) budding
d) seed

Click here to View Answer
Answer d) seed

7. Seedless mango ‘Sindhu’ has been developed by back cross between?
a) ratna and alphonso
b) ratna and neelam
c) alphonso and amrapalli
d) none of these

Click here to View Answer
Answer a) ratna and alphonso

8. Golden acre, Pride of India and Express are the improved varieties of?
a) cauliflower
b) cabbage
c) knol-khol
d) broccoli

Click here to View Answer
Answer b) cabbage

9. Gladiolus is generally propagated by?
a) tuber
b) corm
c) rhizome
d) roots

Click here to View Answer
Answer b) corm

10. Oleoresin is extracted from?
a) onion
b) garlic
c) chillies
d) fenugreek

Click here to View Answer
Answer c) chillies

Leave a Comment