IBPS Agriculture Officer Quiz – 1

Dear Aspirants,
Welcome to D2G’s IBPS Agriculture Officer Quiz Section.

1. NDRI is located at?
a) Jabalpur
b) Karnal
c) Jaipur
d) Cochin

Click here to View Answer
Answer b) Karnal

2. Who is architect of Indian modern dairy industry?
a) Dr. Verghese Kurien
b) Dr. Amita Patel
c) Shree Parthi Bhatol
d) Mansi Bhai

Click here to View Answer
Answer a) Dr. Verghese Kurien

3. Pusa Ruby, Pusa Early Dwarf, Sioux, Marglobe and Roma are the varieties of?
a) Brinjal
b) Tomato
c) Sweet Pepper
d) Cucumber

Click here to View Answer
Answer b) Tomato

4. The Indian Institute of Vegetable Research is located at?
a) Rampur
b) Lucknow
c) Varanasi
d) Meerut

Click here to View Answer
Answer c) Varanasi

5. Yellow colour in onion is due to the pigment?
a) Anthocyanin
b) Carotene
c) Lycopene
d) Quercetin

Click here to View Answer
Answer d) Quercetin

6. Brown heart is a physiological Disorder in turnip, which is caused by?
a) Deficiency of B
b) Deficiency of Mo
c) Deficiency of Ca
d) Deficiency of Zn

Click here to View Answer
Answer a) Deficiency of B

7. Vegetables are rich source of?
a) Vitamins
b) Minerals
c) Proteins
d) Carbohydrates

Click here to View Answer
Answer b) Minerals

8. Sugar acts as a preservative in?
a) Jelly
b) Squash
c) Jam
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Jam

9. Zmindari system was introduced by?
a) Mughals
b) British
c) Dutch
d) Frenches

Click here to View Answer
Answer b) British

10. The term ‘crop rotation’ means?
a) system of growing different kinds of crops on the same land
b) method of growing different crops
c) system of growing different crops in succession on tha same land
d) system of growing the same crop on different fields

Click here to View Answer
Answer c) system of growing different crops in succession on tha same land

Leave a Comment