GK Quiz on Volcanoes with Answers

GK Quiz on Volcanoes

GK Quiz on Volcanoes – Check out how well you know about Volcanoes all over the World.

GK Quiz on Volcanoes

GK Quiz on Volcanoes


1. What is a volcano?
a) A large storm with very high speed winds
b) A large cloud that generates rain, hail, and lightning
c) Earth’s crust where molten lava, hot ash, and gases from below the Earth’s crust escape into the air.
d) None of these

Click here to View the Answer
Answer c) Earth’s crust where molten lava, hot ash, and gases from below the Earth’s crust escape into the air.

2. On what planet is the tallest volcano in the Solar System?
a) Mars
b) Earth
c) Jupiter
d) None of these

Click here to View the Answer
Answer a) Mars
The highest mountain and volcano in the Solar System is on the planet Mars. It is called Olympus Mons and is 16 miles (24 kilometers) high which makes it about three times higher than Mt. Everest.

3. What is the world’s highest volcano?
a) Mauna Loa
b) Ojos del Salado
c) Cotopaxi
d) None of these

Click here to View the Answer
Answer b) Ojos del Salado. The highest active volcano in the world is Ojos del Salado on the Chile-Argentina border in the Central Andes.

4. What is the oldest volcano in the world?
a) Mauna Loa
b) Mount Tambora
c) Mt Etna
d) None of these

Click here to View the Answer
Answer c) Mt Etna
Mt Etna of Italy is thought to be the world’s oldest active volcano. The first record of its eruption dates back to 1500 BC. Since then, Etna has erupted 190 times.

5. What’s the smallest volcano in the world?
a) Mount Bulusan
b) Mount Pinatubo
c) Mount Taal
d) None of these

Click here to View the Answer
Answerc) Mount Taal
The world’s smallest active volcano is probably Mount Taal, located near the city of Tagaytay in the Philippines.

6. What is the youngest volcano in the world?
a) Mauna Loa
b) Paricutin
c) Cotopaxi
d) None of these

Click here to View the Answer
Answer b) Paricutin
Location: Near the destroyed town of Paricutin in the state of Michoacán, Mexico.

7. Which of the following is the most explosive kind of Volcano?
a) Composite Volcano
b) Shield Volcanoes
c) Strike – Slip Volcano
d) None of these

Click here to View the Answer
Answer a) Composite Volcano
the stratovolcano (or composite volcano). Stratovolcanoes consist of many layers (strata) of hardened lava, tephra, pumice, and volcanic ash. They generally have steep slopes and are the most common type of volcanoes on Earth.

8. Which of the following is the smallest type of the Volcanoes?
a) Strike – Slip Volcano
b) Cinder Cone Volcano
c) Shield Volcano
d) None of these

Click here to View the Answer
Answer b) Cinder Cone Volcano. Cinder cones are both the most common type of volcano and also the smallest. The cinder cone resembles a composite volcano but on a much smaller scale.

9. Which of the following is not an example of a Composite Volcano?
a) Mount Fuji
b) Mount Vesuvius
c) Mauna Loa
d) None of these

Click here to View the Answer
Answer c) Mauna Loa
Famous examples of composite cones are Mayon Volcano, Philippines, Mount Fuji in Japan, and Mount Rainier, Washington, U.S.A.

10. Which country has greatest number of volcanoes?
a) Indonesia
b) Iceland
c) Japan
d) None of these

Click here to View the Answer
Answer a) Indonesia
The United States has the most total volcanoes in the world, at 173. However, Indonesia has the most active volcanoes in the world, at 76.

11. What is the most powerful volcano in the world?
a) Mount Pinatubo
b) Mount Vesuvius
c) Mount Tambora
d) None of these

Click here to View the Answer
Answer c) Mount Tambora
Tambora, Indonesia (1815) The largest recorded volcanic eruption in history, Tambora caused enough starvation and disease to kill approximately 80,000 people.

12. How many Super volcanoes are in the world?
a) 12
b) 20
c) 15
d) None of these

Click here to View the Answer
Answer b) 20
There are about 20 known supervolcanoes on Earth - including Lake Toba in Indonesia, Lake Taupo in New Zealand, and the somewhat smaller Phlegraean Fields near Naples, Italy. Super-eruptions occur rarely - only once every 100,000 years on average.

13. Where is the worlds most active volcano?
a) Mount Agung
b) Barren Island
c) Kilauea
d) None of these

Click here to View the Answer
Answer c) Kilauea
The most active volcanoes in the world. Kilauea volcano on Hawaii is the world’s most active volcano, followed by Etna in Italy and Piton de la Fournaise on La Réunion island.

14. When did Kilauea last erupt 2018?
a) August 3, 2018
b) June 3, 2018
c) May 3, 2018
d) None of these

Click here to View the Answer
Answer c) May 3, 2018
On May 3, 2018, Hawaii’s Big Island was on high alert after the Kilauea volcano erupted, spurting lava near the island’s eastern edge; the eruption was preceded by hundreds of earthquakes.

15. How many volcanoes are in Hawaii?
a) 5
b) 4
c) 3
d) None of these

Click here to View the Answer
Answer b) 4. There are four active volcanoes in the State of Hawaii, five if one includes the submarine Lōʻihi…they are: Mauna Loa — the big one!

16. How many volcanoes are in Japan?
a) 110
b) 79
c) 173
d) None of these

Click here to View the Answer
Answer a) 110. There are 110 active volcanoes in Japan. Of those, 47 are watched especially closely because they have erupted recently or shown worrying signs.

17. What is the name of the most famous volcano in Japan?
a) Mount Asama
b) Mount Tate
c) Mount Fuji
d) None of these

Click here to View the Answer
Answer c) Mount Fuji. Mount Fuji is one of the active volcanoes located on Honshu, about 100 kilometres to the southwest of Tokyo. Commonly called as Fuji-san, it is the tallest peak in Japan that stands at 3,776 meters high above the sea level.

18. What is the biggest volcano in North America?
a) Yellowstone
b) Mount Rainier
c) Kīlauea
d) None of these

Click here to View the Answer
Answer a) Yellowstone. The Yellowstone Caldera is a volcanic caldera and supervolcano in Yellowstone National Park in the Western United States, sometimes referred to as the Yellowstone Supervolcano.

19. How many volcanoes are in the United States?
a) 110
b) 169
c) 173
d) None of these

Click here to View the Answer
Answer b) 169. “There are about 169 volcanoes in the United States that scientists consider active. Most of these are located in Alaska, where eruptions occur virtually every year.

20. How many volcanoes are in the Philippines?
a) 32
b) 54
c) 23
d) None of these

Click here to View the Answer
Answer c) 23. As of 2012, PHIVOLCS lists 23 volcanoes as active in the Philippines, 21 of which have historical eruptions; one, Cabalian, which is strongly fumarolic volcano; and one, Leonard Kniaseff, which was active 1,800 years ago.

21. How many volcanoes are there in the India?
a) 7
b) 10
c) 5
d) None of these

Click here to View the Answer
Answer a) 7. Only 7 Extinct and Active Volcanoes in India. India’s only active volcanoes is located in Barren island of Andaman, which is also the only confirmed active volcano in South Asia.

22. Which island of India has the only active volcano in India?
a) Cotopaxi
b) Barren Island
c) Deccan Traps
d) None of these

Click here to View the Answer
Answer b) Barren Island. Barren Island, one of the most easterly of the Andaman Islands, is the only confirmed active volcano in India. The island along with the rest of the Andamans is the Andaman & Nicobar Islands, and lies some 135 kms northeast of the territory’s capital, Port Blair.

About the author

Vignesh

Vignesh Sathyan is the Founder of Day Today GK, a portal that helps Aspirants who are preparing for Competitive Exams.

You can reach him at sathyan@daytodaygk.com

Leave a Comment