GK Quiz on North East India with Answers

GK Quiz on North East India 

GK Quiz on North East India – North East India comprises a total of eight states. The states are officially recognized under North Eastern Council. Northeast India has over 220 ethnic groups. Most of these states are predominantly inhabited by tribal people with a degree of diversity even within the tribal groups.

Try Day Today GK’s GK Quiz on North East India and check out how well you know about NER.

GK Quiz on Northeast India

GK Quiz on Northeast India


GK Quiz on North East India 

1. Which is the largest state in North East India?
a) Meghalaya
b) Arunachal Pradesh
c) Assam
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Arunachal Pradesh

2. How many states are there in North East India?
a) 8
b) 7
c) 6
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) 8
Northeast India (officially North Eastern Region, NER) is the easternmost region of India representing both a geographic and political administrative division of the country. It comprises eight states – Arunachal Pradesh, Assam, Manipur, Meghalaya, Mizoram, Nagaland, Sikkim, and Tripura.

3. Which is the smallest North East state in India?
a) Manipur
b) Nagaland
c) Sikkim
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Sikkim

4. Which state is not included under the seven sisters of North East India?
a) Tripura
b) Nagaland
c) Sikkim
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Sikkim
The Seven Sister States is a popular term for the contiguous states of Arunachal Pradesh, Assam, Meghalaya, Manipur, Nagaland and Tripura prior to inclusion of the state of Sikkim into the North Eastern Region of India.

5. Find the odd one ,
a) Arunachal Pradesh- Itanagar
b) Assam – Dispur
c) Manipur-Imphal
d) Meghalaya –shimla

Click here to View Answer
Answer d) Meghalaya –shimla
Meghalaya Capital is Shillong.

6. When did Arunachal Pradesh became part of India?
a) 21 January 1972
b) 21 January 1975
c) 31 January 1971
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) 21 January 1972
On 21st January 1972 NEFA became the Union Territory of Arunachal Pradesh. And on 20th February 1987 Arunachal Pradesh earned full- fledged Statehood and became the 24th State of India. Therefore at least for the last hundred years there is no record of Chinese rule in this area.

7. Arunachal pradesh does not share border with which country?
a) Bhutan
b) Nepal
c) Myanmar
d) China

Click here to View Answer
Answer b) Nepal
Arunachal Pradesh borders the states of Assam and Nagaland to the south and shares international borders with Bhutan in the west, Myanmar in the east and is separated from China in the north by the McMahon Line. Itanagar is the capital of the state.

8. Who is the Chief Minister of Arunachal Pradesh?
a) Neiphiu Rio
b) Pinarayi Vijayan
c) Pema Khandu
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Pema Khandu. Present CM of the state Pema Khandu. Governor – B. D. Mishra

9. Assam shares border with which country?
a) Bangladesh
b) Bhutan
c) Both a and b
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Both a and b
Assam is located in the northeast of India. The state shares its borders with Arunachal Pradesh, Nagaland, Manipur, Mizoram, Meghalaya, Tripura and West Bengal. The state shares international borders with Bangladesh and the Kingdom of Bhutan.

10. Who is the Chief Minister of Assam?
a) Tarun Gogoi
b) Sarbananda Sonowal
c) Jagdish Mukhi
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Sarbananda Sonowal
Sarbananda Sonowal. Sarbananda Sonowal (born 31 October 1961) is an Indian politician who has been Chief Minister of Assam since 2016. Jagdish Mukhi is the Governor of Assam and a member of BJP and RSS.

11. When did Tripura became a constituent state of the Indian Union?
a) 21 January 1972
b) 15 oct 1947
c) 15 August 1949
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) 21 January 1972
Tripura officially became part of India on Oct. 15, 1949, and was made a union territory on Sept. 1, 1956. It became a constituent state of the Indian Union on Jan. 21, 1972.

12. Who is the Chief Minister of Tripura?
a) Manik Sarkar
b) Biplab Kumar Deb
c) Kiren Rijiju
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Biplab Kumar Deb
Manik Sarkar of the Communist Party of India (Marxist) served as Chief Minister of Tripura from 1998 to 2018; his reign was the longest in the state’s history. The current incumbent is Biplab Kumar Deb, who is also the first CM of the state from the Bharatiya Janata Party.
Governor- Kaptan Singh Solanki

13. ” The Hornbill Festival”is a celebration held every year from 1 – 10 December in which state of India?
a) Sikkim
b) Manipur
c) Nagaland
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Nagaland
The Hornbill Festival is a celebration held every year from 1 – 10 December, in Nagaland, Northeast India.

14. What is the capital of Nagaland?
a) Kohima
b) Dimapur
c) Wokha
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Kohima
Nagaland is a state in Northeast India. It borders the state of Assam to the west, Arunachal Pradesh and Assam to the north, Myanmar to the east, and Manipur to the south. The state capital is Kohima, and the largest city is Dimapur.

15. Which is the highest peak of Meghalaya plateau?
a) Shillong Peak
b) Nokrek Peak
c) Manaslu
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Shillong Peak
The highest point in Meghalaya is Shillong Peak, which is a prominent IAF station in the Khasi Hills overlooking the city of Shillong. It has an altitude of 1961 m. The Garo Hills region in the western section of the plateau is nearly plain. The highest point in the Garo Hills is Nokrek Peak with an altitude of 1515 m.

16. What is the folk dance of Meghalaya?
a) Nongkrem
b) Lavani
c) Chhau
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Nongkrem
`Nongkrem` is the name of an important folkdance from the Meghalaya. The Khasis tribe of Meghalaya is related with its performance. They also celebrate the ripening of paddy for threshing by the way of dancing and singing. This dance is performed in the Nogkrem dance festival.

17. Who is the Chief Minister Meghalaya?
a) Conrad Sangma
b) Agatha Sangma
c) P. A. Sangma
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Conrad Sangma
Since 1970, twelve people have served as Chief Minister of Meghalaya. Six of these belonged to the Indian National Congress, including the inaugural officeholder Williamson A. Sangma. The current incumbent is Conrad Sangma of the National People’s Party since 6 March 2018.
Governor- Tathagata Roy
Tathagata Roy is an Indian politician of Bengali Origin, currently serving as Governor of Meghalaya since August 2018. He had previously served as Governor of Tripura.

18. The only floating lake in the World is one of the most famous tourist attractions, is located in which state of India?
a) Maharastra
b) Manipur
c) Meghalaya
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) Manipur
The only floating lake in the World. Loktak Lake is one of the most famous tourist attractions in Manipur, located 53 kms from Imphal. Considered as one of the largest freshwater lakes in India, Loktak boasts of circular floating swamps, which is locally called phumdis.

19. What is the Official Language of Nagaland?
a) English
b) Hindi
c) French
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) English

20. Who is the governor of Nagaland?
a) Padmanabha Acharya
b) T. R. Zeliang
c) Neiphiu Rio
d) None o these

Click here to View Answer
Answer a) Padmanabha Acharya
CM- Neiphiu Rio

21. Who is the Chief Minister of Manipur?
a) Okram Ibobi Singh
b) N. Biren Singh
c) Jai Ram Thakur
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) N. Biren Singh
Nongthombam Biren Singh is the first Chief Minister belonging to the Bharatiya Janata Party.
Governor- Najma Heptulla,first woman governor of Manipur.

22. What is the famous dance of Mizoram?
a) Dumhal
b) Bihu
c) Cheraw
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Cheraw
As most other folk dances of the Mizos, this dance is accompanied by a set of gongs known as Darbu and no song is sung. It is generally performed in large numbers. Cheraw: Cheraw is a very old traditional dance of the Mizos.

23. What is the capital of Mizoram?
a) Aizawl
b) Imphal
c) Guwahati
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Aizawl
Governor-Kummanam Rajasekharan
Chief Minister-Zoramthanga (MNF)

24. When did Sikkim became an associated state of India?
a) 16 May 1957
b) 16 May 1975
c) 16 May 1972
d) None of these

Click here to View Answer
Answer b) 16 May 1975
On May 16, 1975 Sikkim formally became the 22nd state of the Indian Republic. Simultaneously, Sikkim became part of India, whereas the rule of the Namgyal dynasty ended forever.

25. Which is the biggest river of north east India?
a) Indus River
b) Godavari River
c) Brahmaputra
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Brahmaputra
The Brahmaputra basin in India is shared by Arunachal Pradesh (42 percent), Assam (36 percent), Nagaland (6 percent), Meghalaya (6 percent), Sikkim (4 percent), and West Bengal (6 percent).

26. What is the folk dance of Assam?
a) Bihu
b) Chhau dance
c) Dollu Kunitha
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Bihu

27. in which of the following state Majuli river island is situated?
a) Assam
b) Sikkim
c) Arunachal Pradesh
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Assam
Majuli is the biggest river island in the world which is located on the Brahmaputra River in the state of Assam.

28. Nathu La is a mountain pass is located in which state?
a) Sikkim
b) Arunachal Pradesh
c) Meghalaya
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Sikkim
Nathu La is a mountain pass in the Himalayas in East Sikkim district. It connects the Indian state of Sikkim with China’s Tibet Autonomous Region. The pass, at 4,310 m above mean sea level, forms a part of an offshoot of the ancient Silk Road.

29. Jampui hills is located in which state in india?
a) Tripura
b) Manipur
c) Assam
d) Nome of these

Click here to View Answer
Answer a) Tripura
Jampui Hills is a hill range located in the North Tripura district in the north eastern part of the Indian state of Tripura. The average altitude of the hill range is approximately 1000 metres above sea level.

30. Who is the Chief Minister of Sikkim?
a) Prem Das Rai
b) Nar Bahadur Bhandari
c) Pawan Kumar Chamling
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Pawan Kumar Chamling
Pawan Kumar Chamling is the founder president of the Sikkim Democratic Front, which has governed the state for five successive terms since 1994. Governor-Ganga Prasad is an Indian politician who is currently the Governor of the state of Sikkim and former Governor of Meghalaya.

About the author

Vignesh

Vignesh Sathyan is the Founder of Day Today GK, a portal that helps Aspirants who are preparing for Competitive Exams.

You can reach him at sathyan@daytodaygk.com

Leave a Comment