GK Quiz on Nicknames of Eminent Personalities

GK Quiz on Nicknames of Eminent PersonalitiesNicknames of Eminent Personalities

Nicknames of Eminent Personalities1. Who is also known as Napoleon of India?
a) Samudra Gupta
b) Samrat Ashoka
c) Chhatrapati Shivaji Maharaj
d) Karpuri Singh

Click here to View Answer
Answer a) Samudra Gupta. Samudragupta was the fourth ruler of the Gupta Empire and the son and successor of Chandragupta I. Samudragupta was never defeated in battle, the Eran inscription of Samudragupta describes him as the ‘invincible’ conquerer.

2. Who is also known as Sher-e-Kashmir?
a) Jainul Abdin
b) Khan Abdul Ghaffar Khan
c) Sheikh Abdullah
d) Sayyed Bandhu

Click here to View Answer
Answer c) Sheikh Abdullah. Sheikh Mohammed Abdullah was a Kashmiri politician who played a central role in the politics of Jammu and Kashmir. The self-styled “Sher-e-Kashmir” (Lion of Kashmir), Abdullah was the founding leader of the Jammu & Kashmir National Conference and the 4th Chief Minister of Jammu and Kashmir.

3. Who is also known as Grand Old Man of India?
a) Dhundiraj Govind Phalke
b) Dadabhai Naoroji
c) Mahatma Gandhi
d) Bal Gangadhar Tilak

Click here to View Answer
Answer b) Dadabhai Naoroji. Dadabhai Naoroji was a Parsi intellectual, educator, cotton trader, and an early Indian political and social leader. His book Poverty and Un-British Rule in India brought attention to the draining of India’s wealth into Britain.

4. Who is also known as Akbar of Kashmir?
a) Mohammad Ali Jinnah
b) Abdul Kaadhar
c) Jainul Abdin
d) Sayyed Banu

Click here to View Answer
Answer c) Jainul Abdin. He was the eighth sultan of Kashmir. Zain-ul-Abidin earned a name for himself for his policy of religious toleration and public welfare activities.

5. Who is also known as Father of Gujarat?
a) Sri Krishna Singh
b) Ravi Shankar Maharaj
c) Maharana Pratap Gupta
d) Jai Krishna Bhatacharya

Click here to View Answer
Answer b) Ravi Shankar Maharaj. He was an Indian independence activist, social worker and Gandhian from Gujarat. He was influenced by Arya Samaj philosophy. He met Mahatma Gandhi in 1915 and joined his independence and social activism. Ravishankar Maharaj inaugurated Gujarat state when it was created on 1 May 1960.

6. Who is also known as Haryana Hurricane?
a) Sunil Gavaskar
b) Kapil Dev
c) Ravi Shastri
d) Sunil Sidharth

Click here to View Answer
Answer b) Kapil Dev.  He has captained the Indian cricket team that won the 1983 Cricket World Cup. He was India’s national cricket coach between October 1999 and August 2000. He retired in 1994.he was also India’s highest wicket-taker in both major forms of cricket, Tests and ODIs. He is the first player to take 200 ODI wickets. He is the only player in the history of cricket to have taken more than 400 wickets (434 wickets) and scored more than 5,000 runs in Tests.

7. Who is also known as Bengal Kesari?
a) Lala Lajpat Rai
b) Dr Sri Krishna Singh
c) Ashutosh Mukherji
d) Jagjeevan Ram

Click here to View Answer
Answer c) Ashutosh Mukherji. He was a prolific Bengali educator, jurist, barrister and mathematician. He was the first student to be awarded a dual degree (MA in Mathematics and Physics) from Calcutta University. Mukherjee was responsible for the foundation of the Bengal Technical Institute in 1906 and the College of Science of the Calcutta University in 1914.

8. Who is also known as Grand Old Man of Britain?
a) Gen. Ervin Rommel
b) William E Gladstone
c) Joan of Arc
d) Otta Van Bismarck

Click here to View Answer
Answer b) William E Gladstone. He was a British statesman of the Liberal Party. In a career lasting over sixty years, he served for twelve years as Prime Minister of the United Kingdom. His popularity amongst the working-class earned him the sobriquet “The People’s William”.

9. Who is also known as Bangabandhu?
a) Chakravarthi Rajagopalachari
b) Sheikh Mujibur Rahman
c) KV Puttappa
d) Chaudhary Devi Lal

Click here to View Answer
Answer b) Sheikh Mujibur Rahman. He was a Bengali politician and statesman. He is the founding father of the People’s Republic of Bangladesh. He served as the first President of Bangladesh and later Prime Minister of Bangladesh from March 1971 until his assassination in August 1975.

10. Who is also known as Jana Nayak?
a) Karpuri Thakur
b) Jagjeevan Ram
c) Chandra Sekhar
d) Rajiv Gandhi

Click here to View Answer
Answer a) Karpuri Thakur. He was an Indian politician from the Bihar state. He served as the Chief Minister of Bihar two times. Thakur was known as the champion of the poor because he also bears the social inequality,cause of he was born in Poor Nai (caste) family. He introduced reservation for the backward classes in the Government jobs, in 1978.

Leave a Comment