GK Quiz on Monuments of India with Answers

GK Quiz on Monuments of India

India is a country which is rich in culture and heritage. In India, we can witness the country’s proud history in monuments present in all over the states. In competitive exam point of view, Monuments of India is an important topic. Try to answer our GK Quiz on Monuments of India and share your feedback.

GK Quiz on Monuments of India

GK Quiz on Monuments of India


1. Which building is known as “White Marble Mughal Architecture”?
a) Taj Mahal
b) Khajurao
c) Hampi
d) Ajanta

Click here to View Answer
Answer a) Taj Mahal. One of Seven Wonders of the World, White Marble Mughal Architecture, the Taj Mahal was build by emperor Shah Jahan in the memory of his wife Mumtaj Mahal. It is located at the bank of river Jamuna in Agra. It was completed in 1653 with then estimated cost of 32 million Indian rupees which would today stand upto 58 billion Indian rupees. It is considered as the best example of Mughal architecture worldwide and is called the “Jewel of Muslim Art in India”. This is probably the monument that is most recognised the world over for its association with the heritage of India.

2. Which temples are well known for their Nagara style symbolism and erotic figures and sculptures?
a) Aksardham
b) Khajuraho
c) Hampi
d) Ajanta

Click here to View Answer
Answer b) Khajurao. Located in Madhya Pradesh, Khajuraho is an important UNESCO World Heritage site in India. Khajuraho is unique heritage site which is famous for a group of Hindu and Jain Temples situated 175 km south-east of Jhansi. They are well known for their Nagara style symbolism and erotic figures and sculptures. These sensuous stone carvings of human and animal form in erotic poses are very aesthetically portrayed and stand testimony to the rich cultural heritage of India. Most of these monuments were built between 950 to 1050 CE under the reign of the Chandella dynasty. It consists of total 85 Temples spread across an area of 20 square kilometres. The Kandariya temple is the most prominent of all of these temples in the Khajuraho complex.

3. Which heritage site depictthe fine Dravidian style of art and Architecture?
a) Aksardham
b) Khajuraho
c) Hampi
d) Ajanta

Click here to View Answer
Answer c) Hampi. Hampi is a UNESCO World Heritage site located in the Northern part of Karnataka. It lies within the ruins of the ancient, prosperous kingdom of Vijayanagar. The ruins at Hampi are a collection of heritage sites depicting the fine Dravidian style of art and Architecture. The most important heritage monument in this site is the Virupaksha Temple, which continues to be a very important religious centre for the Hindus. There are several other monuments which are a part of this heritage site, Together, they’re collectively known as the ‘Group of Monuments at Hampi’. Some of the other known ones include the Krishna temple complex, Narasimha, Ganesa, Hemakuta group of temples, Achyutaraya temple complex, Vitthala temple complex, Pattabhirama temple complex, Lotus Mahal complex, several puras or bazaars surrounding the temple complex, and living quarters and residential areas.

4. Name the heritage site consist of the finest masterpieces of 31 rock cut Buddhist cave monuments, paintings and sculpture?
a) Khajuraho
b) Hampi
c) Ajanta
d) Ellora

Click here to View Answer
Answer c) Ajanta. One of the first World Heritage sites in India, the Ajanta caves date back to around 2nd century BCE to 650 CE and consist of the finest masterpieces of 31 rock cut Buddhist cave monuments, paintings and sculpture. The caves very built in two different phases. First of Satavahana Period under the patronage of Satvahana Dynasty (230BCE-220CE). Second, the caves of Vakataka Period under the reign of Emperor Harishena of Vakataka Dynasty. The style of Ajanta art and architecture has had a revolutionary impact on the way in Indian art and architecture has progressed all throughout history. Having mainly carvings and sculptures related to the life of Buddha, one can say that this marks the beginning of Indian Classical Art.

5. Which caves are well known for their Indian-rock cut architecture?
a) Khajuraho
b) Hampi
c) Ajanta
d) Ellora

Click here to View Answer
Answer d) Ellora. The Ellora Caves are an important UNESCO World Heritage site and an archaeological site, ranging 29 kilometers Northwest of the city of Aurangabad. The Ellora Caves are well known for their Indian-rock cut architecture. There are about 34 rock cut temples and caves which can be dated to about 600 to 1000 AD, are important in terms of understanding the lives of the people living in these times. The presence of Hindu, Buddhist and Jain temples and sculptures portray the tolerance which was extended towards different faiths and beliefs in Ancient Indian History. Excavated site consists of Charanandri Hills, Buddhist Hindu and Jain rock-cut temples, Viharas and Maths of 5th and 10th century.

6. Which is the most holy pilgrimage spot for the Buddhists?
a) Khajuraho
b) Bodh gaya
c) Ajanta
d) Ellora

Click here to View Answer
Answer b) Bodh Gaya. Bodh Gaya is located almost 96kilometrese away from Patna, Bihar and is one of the UNESCO World Heritage sites in India. It’s an important religious centre for the Buddhists as this was the place where Mahatma Buddha attained enlightenment. The holy Bodhi Tree is the site where Siddhartha gained Enlightenment and became Gautam Buddha. The famous Mahabodhi Temple was established in the reign of Ashoka the Great in about approximately 250 BCE. It’s one of the earliest Buddhist temples. Currently, the Mahabodhi Temple Complex at Bodh Gaya comprises the 50 m tall Mahabodhi Temple, the Vajrasana, sacred Bodhi Tree and other six sacred sites of Buddha’s enlightenment, surrounded by numerous ancient Votive stupas. Owing to all these factors, Bodh Gaya is considered to be the most holy pilgrimage spot for the Buddhists.

7. Which world heritage site was built by king Narasimhadeva I of the Eastern Ganga Dynasty ?
a) Khajuraho
b) Bodh gaya
c) Ajanta
d) Sun Temple

Click here to View Answer
Answer d) Sun temple. Not very far from the popular beach town of Puri, the Sun Temple at Konark is a 13th century temple situated in Konark, Odissha. It was built by king Narasimhadeva I of the Eastern Ganga Dynasty in around AD 1250. The Sun temple is in the shape of a gigantic chariot with carved stone wheel, pillars and walls and is led by 6 enormously carved horses. It’s also considered to be one of the largest brahmin sanctuaries in India. The temple is originally said to be built at the mouth of river Chandrabhaga but the waterline receded since then. This World Heritage Site in India reflects the grandeur of the traditional style of Kalinga Architecture which was prevalent then.

8. What was built by emperor Shah Jahan when he shifted his capital from Agra to Delhi?
a) Taj
b) Qutub minar
c) Red fort
d) Sanchi

Click here to View Answer
Answer c) Red Fort. Situated in the centre of the historic city of New Delhi, the Red Fort was built by emperor Shah Jahan when he shifted his capital from Agra to Delhi, or what was known as Shahjahanabad at that time. The fort became the political hub of the Mughals. Under Shah Jahan, Mughal art and architecture reached it’s zenith, and the Red Fort is the perfect example of that. One can see the blending of Indo-Islamic, Timurid, Hindu and Persian forms of architecture in several facets of the Red Fort. It’s made up of red sand stone and houses several other smaller buildings such as the private pavallions, the Diwan-i-aam, the Diwan-i-khas. The Red Fort is one of the most popular UNESO World Heritage Sites in India and is managed directly by the Archaeological Survey of India.

9. Which of the following is the oldest stone structures in India?
a) Taj
b) Qutub minar
c) Red ford
d) Sanchi

Click here to View Answer
Answer d) Sanchi. The Buddhist Monuments located at Sanchi in Madhya Pradesh are a World Heritage Site in India and they are the oldest stone structures in India. Originally commissioned by emperor Ashoka in 3rd century BCE, the Sanchi Stupa is located 46 kilometer north-east of Bhopal. Its core was a hemispherical brick structure built over the relics of Buddha and was crowned by the Chatra which symbolizes rank. The stupa was vandalized during 2nd century BCE and renovated during the Satavahana Period when the gateways and the balustrade were built and colored. Apart from the Sanchi stupa, several other structures exist here, such as monolithic pillars, temples, palaces and monasteries. It remained a major pilgrimage site for the Buddhists till about 12th century AD, after which the religion declined in popularity.

10. The Brihadisvara Temple, the Temple at Gangaikonda Cholapuram and the Airavatesvara Temple are the part of which heritage site?
a) Chola temple
b) Sun temple
c) Khajuraho
d) Bodh gaya

Click here to View Answer
Answer a) Chola Temple. These temples were built in Southern Part of India during the rule of Chola empire. The Brihadisvara Temple, the Temple at GangaikondaCholapuram and the Airavatesvara Temple are the most important of all of these temples. The Brihadisvara temple was built under the reign of Rajaraja1, and is a milestone when it comes to Chola architecture. The temple at Gangaikondacholapuram was patronized by Rajendera 1 and was dedicated to Lord Shiva. And the theAiravatesvara temple was built during the time of RajarajaII, and is aesthetically different from the other two. These temples stand testimony to the architectural splendour and beauty of Chola art, architecture and sculpture. These temples are living temples and the rituals and festivities which were observed by people thousands of years ago, are still held. Hence, these 3 temples reflect the ancient culture and heritage of the Tamilians and form an inseparable part of their ancient history.

11. Which World Heritage Sites in India was built by Begum Bega?
a) Humayun’s Tomb
b) Taj Mahal
c) Red Ford
d) Qutub Minar

Click here to View Answer
Answer a) Humayun’s tomb. This World Heritage Sites in India was built by Begum Bega, the first wife of Humayun between 1565-1572. IT is the only monument which has gone several restoration work and is complete. It’s a tomb complex consisting of several smaller monuments including the tombs of Isa Khan Niyazi, an Afghan noble in Sher Shah Suri’s court of the Suri dynasty.

12. Name an astronomical observatory built in 18th century Rajasthan.
a) Red Ford
b) Qutub Minar
c) Jantar Mantar
d) None of these

Click here to View Answer
Answer c) Jantarmantar. The Jantar Mantar is an astronomical observatory built in 18th century Rajasthan. It is an astronomical observatory which was built by the Rajput King Sawai Jai Singh of Rajasthan in 1738 CE. It is a collection of 19 astronomical instruments including world’s largest stone Sundial. All these instruments are man-made. The observatory consists of instruments which were used to calculate celestial coordinate systems, the horizon-zenith local system, the equatorial system and the ecliptic system. One of India’s best-preserved observatories, this monument is a great example of the scientific as well as the cultural heritage of India.

13. Who was the first Sultan of Delhi to shift to Agra and live in the fort?
a) Sikander Lodi
b) Akbar
c) Humayun
d) MuhammanBurie

Click here to View Answer
Answer a) Sikandar Lodi. Situated quite close to the Taj Mahal, the Agra Fort is one of the most important monumental structures built by the Mughal empire. Though built in Mughal Era,during the time of Akbar, the Agra fort is a fusion of Persian art of the Timurid and the Indian forms of architecture. This is so because the fort was originally a brick monument known as Badalgarh, held by Raja Badal Singh, a Hindu Shikarwar Rajput King. After invasion, Sikander Lodi was the first Sultan of Delhi to shift to Agra and live in the fort. The Agra Fort includes a number of monuments like Khas Mahal, Sheesh Mahal, MuhammanBurie(an octagonal Tower), Diwan-e-Khas, Diwan-e-Am, Moti Masjid and Nagina Masjid.

14. The name of the city itself denotes the victory. Name the city.
a) Delhi
b) Amritsar
c) Fatehpur
d) Chittor

Click here to View Answer
Answer c) Fatehpur. The the name of the city itself denotes the victory (Fateh) of Akhbar over Chittor and Ranthambore, Fatehpur Sikri constitutes of four main Monuments. The Jama Masjid, The BulandDarwaza which is the greatest door of Asia made of a specific wood imported from Australia which would sink in water. Panch Mahal or Jada Baai ka Mahal, which is also considered as the origin place of the Navaratnas (Birbal, Tansen etc). It also contained the Diwan-e-khas and Diwan-e-aam. Interior to the BulandDarwaza lies the Tomb of Salim Chishti. All these Mughal buildings are a part of the World Heritage Sites in India.

15. Which heritage site well known for its Stepped Corridors, Sculptures and Stone Carvings in the Well?
a) BulandDarwaza
b) Rani kivav
c) Pattadakal
d) Sun temple

Click here to View Answer
Answer b) Rani kivav. Built in the 3rd millennium BC in the memory of the kings, its an explicit example of fine Ancient Indian architecture. Constructed during the time of the Solanki dynasty, legend says that it was constructed in the honour and memory of Bhimdev 1, the son of the founder of the dynasty, by his widowed queen Udayamati. It was recently declared as a UNESCO World Heritage site in 2014, owing to it’s architectural marvel and splendour. Rani-ki-vav is well known for its Stepped Corridors, Sculptures and Stone Carvings in the Well. Most of the sculptures in the well are devoted to Lord Vishnu in the form of his 10 avatars, which signify his return to the world. Apart from being a place for storage of water, this vav also has a spiritual meaning attested to it. It is designed as an inverted temple and is divided into seven levels of wells each having it own importance as per the religious and mythological works mentioned in canonical literature.

16. Where Ellora caves are situated?
a) Madhya Pradesh
b) Maharashtra
c) Andhra Pradesh
d) Rajasthan

Click here to View Answer
Answer b) Maharashtra. The Ellora Caves are an important UNESCO World Heritage site and an archaeological site, ranging 29 kilometers Northwest of the city of Aurangabad. The Ellora Caves are well known for their Indian-rock cut architecture. There are about 34 rock cut temples and caves which can be dated to about 600 to 1000 AD, are important in terms of understanding the lives of the people living in these times. The presence of Hindu, Buddhist and Jain temples and sculptures portray the tolerance which was extended towards different faiths and beliefs in Ancient Indian History. Excavated site consists of Charanandri Hills, Buddhist Hindu and Jain rock-cut temples, Viharas and Maths of 5th and 10th century.

17. Where are The Elephanta Caves situated in India?
a) Kerala
b) Tamil Nadu
c) Maharashtra
d) Madhya Pradesh

Click here to View Answer
Answer c) Maharashtra. The Elephanta caves are located on an island in the Arabian City, not very far from the city of Mumbai. The chain of sculpted caves located on Elephanta Island is also known as Gharapuri. There are numerous archaeological remains which offer us a glimpse into the rich. cultural past of Indian civilization. These caves are famous for their rock-cut sculptures and carvings depicting Shiva as the Creator and the Destroyer of the Universe. The most important of all the caves here is Cave 1, where one can see the Sadashiva at the entrance of the cave, which depicts 3 sides of Shiva: as the Creator, Preserves and Destroyer. The caves are carved in solid basalt rock and lie 10 kilometers east to the city of Mumbai.

18. Which heritage site is famous for its Chalukya style of architecture?
a) BulandDarwaza
b) Rani kivav
c) Pattadakal
d) Sun temple

Click here to View Answer
Answer c) Pattadakal. Pattadakal is a UNESCO World Heritage Site and an important tourist site located in Karnataka. It is famous for its Chalukya style of architecture that originated in Aihole and blended with the Nagara and Dravidian styles of architecture. It is at Pattadakal that all the Chalukya kings were coronated and was the capital of the Chalukyas as well. Notable for the numerous temples constructed by the Chalukya rulers, it includes 8 temples dedicated to Lord Shiva and Jain and Shaivite sanctuaries. The important monuments are- Virupaksha Temple, Sangameshwara Temple, Chandrashekhara Temple, MallikarjuTemple, Kashivishwanaath Temple, Galganath Temple, Jain Temple and many more.

19. Which of the following is not true about elephant caves?
a) In 1987, Elephanta Caves were designated a UNESCO World Heritage Site.
b) Caves are made from solid rock.
c) Portuguese renamed these caves as Elephanta
d) These caves are excavated during 11th century.

Click here to View Answer
Answer d) These caves are excavated during 11th century. The Elephanta caves are located on an island in the Arabian City, not very far from the city of Mumbai. The chain of sculpted caves located on Elephanta Island is also known as Gharapuri. There are numerous archaeological remains which offer us a glimpse into the rich. cultural past of Indian civilization. These caves are famous for their rock-cut sculptures and carvings depicting Shiva as the Creator and the Destroyer of the Universe. The most important of all the caves here is Cave 1, where one can see the Sadashiva at the entrance of the cave, which depicts 3 sides of Shiva: as the Creator, Preserves and Destroyer. The caves are carved in solid basalt rock and lie 10 kilometers east to the city of Mumbai.

20. Which was a centre of learning and a Buddhist monastery from 3rd century BCE to the 13th century CE?
a) Red Ford
b) Qutub Minar
c) Jantar Mantar
d) Nalanda

Click here to View Answer
Answer d) Nalanda. Nalanda Archaeological Site in Bihar was a centre of learning and a Buddhist monastery from 3rd century BCE to the 13th century CE. You can witness the remains of stupas, shrines, and viharas if you stroll around in the campus which is a manifestation of a glorious epoch. Nalanda vouched for the evolution of Buddhism as a religion and remained an abode of knowledge for 800 years. Known for its formalised Vedic learning, scholars from as far as Tibet, China, Korea, and Central Asia once attended this first residential university of the World. This is the second world heritage site recognised by UNESCO in Bihar itself, making it even more prominent on Indian Tourism Map.

21. Which railway station was built by Frederick William Stevens with the inspiration from Victorian Italianate Gothic Revival architecture and traditional Mughal buildings?
a) Mountain Railways of India
b) Chhatrapati Shivaji Terminus
c) Delhi railway station
d) None

Click here to View Answer
Answer b) Chhatrapati Shivaji Terminus. Chattrapati Shivaji Terminus, formerly known as the Victoria Terminus is the headquarters of Central Railway in Mumbai. It was built by Frederick William Stevens with the inspiration from Victorian Italianate Gothic Revival architecture and traditional Mughal buildings between the years 1878-1888, and gave Bombay the face of being the International Mercantile Port of India. In some ways, the plan of the terminal though it has Italian and Victorian era elements, reminds us of the Indian palace architecture, and is a good example of the blending of an indigenous and western style of art. Due to several reasons such as pollution, traffic, construction work etc, there have been reports of damages to this site. More work needs to be done to ensure the preservation of this heritage site.

22. Name the railways of India that comprise of the Darjeeling Himalayan Railway, the Nilgiri Mountain Railway and the Kalka-Shimla Railway and are a part of the World Heritage Sites?
a) Mountain Railways of India
b) Chhatrapati Shivaji Terminus
c) Delhi railway station
d) None

Click here to View Answer
Answer a) Mountain railways of India .The mountain railways of India comprise of the Darjeeling Himalayan Railway, the Nilgiri Mountain Railway and the Kalka-Shimla Railway and are a part of the World Heritage Sites in India. North Bengal is one of the most beautiful scenic temptations on Earth. Fun Toy Train, beautiful Tea Plantations and long tunnels or the Tiger Hills, all will cater to your delight. Built during the 19th and early 20th century, these engineering marvels were a bold and ingenuous solution to the problem of connectivity in the rugged mountains and a gem in the heritage of India. Besides they pass thru the most beautiful terrain and you would love to take a romantic and fun ride here.

23. Who was the first Muslim ruler of Delhi?
a) Akhbar
b) Humayun
c) Qutub-ud-din Aibak
d) None of above

Click here to View Answer
Answer c) Qutub-ud-din Aibak.One of the most popular World Heritage Sites in India, the Qutub Minar was built in 1193 by the first Muslim ruler of Delhi, Qutub-ud-din Aibak of the Mamluk Dynasty, after defeat of Delhi’s last Hindu Kingdom. The Qutub Minar is one of the several other buildings located within the Qutub complex, and it occupies the centre stage mainly due to it’s height. It is 73 meter tall and has a diameter of 15 m at the base and 2.5 m at the top. It was built by Aibak to honor the famous Sufi saint QutbuddinBakhtiar Kaki. Near to Qutub Minar is the Quwwat-ul-Islam mosque, which was built on the ruins of the Lal Kot of the previous Hindu kingdom and is also known to be one of the firts mosques in the country. It is also famous for its brick minarets surrounding it.. These monuments are collectively known as the Qutub Minar Complex and represent one of the earliest known symbols for Islamic Architecture in India.

24. Which is famous for its unique Rajput Military Defense Architecture?
a) Hill fort
b) Qutub Minar
c) Jantar Mantar
d) Nalanda

Click here to View Answer
Answer a) Hill Fort. One of the recent additions to the list of World Heritage Sites in India (2013), this place is famous for its unique Rajput Military Defense Architecture. It includes six majestic forts in Chittorgarh, Kumbhalgarh, Ramthambore fort, Gagron Fort, Amber Fort and Jaisalmer Fort. They’re located on the rocky Aravalli Mountain Range in Rajasthan. The sheer length and expanse of the forts is enough to portray the power and strength of the Rajputana rulers and chieftains. The fortifications of these forts are extremely strong. Within the walls of the fort, it was almost as if a mini-city existed. There were several markets, bazaars, palaces, temples, urban and trading centres etc. And we know this as some of them have survived. Also, these forts had unique water storage and harvesting structures, which are actually being used even today. It is also known for being the Shooting location of the movie, The Dark Knight Rises and a few movies of Satyajit Ray like ‘ShonarKella’

25. Which is the place where were the earliest traces of human life on Indian subcontinent was discovered?
a) Kaziranga
b) Sundarbans
c) Manas wild life
d) Rock Shelters of Bhimbetka

Click here to View Answer
Answer d) Rock Shelters of Bhimbetka. Declared a Unesco World Heritage Site in 2003, the Rock Shelters of Bhimbetka is the place were the earliest traces of human life on Indian subcontinent was discovered. They’re located at the foothills of the Vindhaya Mountains in the Deccan Plateau and are an archaeological site for the Mesolithic period (more than 100,000 years ago) and thus indicates the beginning of the South Asian Stone Age. The rock shelters comprise a group of 5 rocks which were discovered only in 1957, and are renowned for the Mesolithic era carvings and paintings. These paintings are instrumental in telling us about the life and activities of the hunter gatherers who preceded us and shows the coming together of art form and landscape, during that age.

1 Comment

  • This is Santhosh from Hyderabad,I would like to say thanks to all team members of “day-to-day GK” for uploading these types of questions with answers, and I hope it will become me as a successor’s among all one,thank you sir

Leave a Comment