GK Quiz on IPL 2019 with Answers

GK Quiz on IPL 2019

GK Quiz on IPL 2019 | As the IPL is over, it is time for Quiz. We can always expect questions from IPL in  upcoming exams. Try our GK Quiz on IPL 2019 and check out how well you are updated.  

GK Quiz on IPL 2019

GK Quiz on IPL 2019


GK Quiz on IPL 2019

1. The IPL 2019 was the _______ Season of IPL.
a) 11th
b) 12th
c) 10th
d) 9th

Click here to View the Answer
Answer b) 12th. IPL was established by the BCCI in 2007.

2. What is the name of the format in league matches of IPL?
a) Double Round-Jules
b) Double Round-Ethan
c) Double Round-Robin
d) Double Round-Lewis

Click here to View the Answer
Answer c) Double Round-Robin. A round-robin tournament is a competition in which each contestant meets all other contestants in turn. A round-robin contrasts with an elimination tournament, in which participants are eliminated after a certain number of losses.

3. Which team won the IPL 2019 Title?
a) Chennai Super Kings
b) Delhi Daredevils
c) Mumbai Indians
d) Sunrisers Hyderabad

Click here to View the Answer
Answer c) Mumbai Indians. MI won the title for the Fourth time. Mumbai Indians defeated the Chennai Super Kings in the final match.

4. Who won the Orange Cap in IPL 2019?
a) Andre Russel
b) David Warner
c) Chris Gayle
d) Rohit Sharma

Click here to View the Answer
Answer b) David Warner. David Warner (SRH) won the Orange Cap for the leading run-scorer of the tournament with 692 runs.

5. Who won the Purple Cap in IPL 2019?
a) Imran Tahir
b) Lasith Malinga
c) Ben Stokes
d) Umesh Kumar Yadav

Click here to View the Answer
Answer a) Imran Tahir. Imran Tahir, of Chennai Super Kings, was awarded the Purple Cap for finishing as the leading wicket-taker of the tournament with 26 wickets.

6. Who won the Player of the Series in IPL 2019?
a) Rishabh Pant
b) David Warner
c) Andre Russell
d) Hardik Pandya

Click here to View the Answer
Answer c) Andre Russell. Andre Russell of Kolkata Knight Riders was named Most Valuable Player. He scored 510 runs and took 11 wickets in IPL 2019.

7. Who was named the Emerging Player of the Tournament?
a) Rishabh Pant
b) Yuzvendra Singh Chahal
c) Shubman Gill
d) Saravana Kumar

Click here to View the Answer
Answer c) Shubman Gill. Shubman Gill of Kolkata Knight Riders was named the Emerging Player of the Tournament.

8. What was the old name of Delhi Capitals?
a) Delhi Warriors
b) Delhi Daredevils
c) Delhi Gods
d) Delhi Super Powers

Click here to View the Answer
Answer b) Delhi Daredevils. Delhi Daredevils were renamed as the Delhi Capitals, the franchise announced on 4 December 2018. During a function for the announcement of the new name, the franchise also released a new logo.

9. Who was the most expensive foreign player in IPL 2019?
a) Andre Russel
b) Sam Curran
c) Rashid Khan
d) Faf du Plesis

Click here to View the Answer
Answer b) Sam Curran. Sam Curran of Kings 11 Punjab was the most expensive foreign player at Rs 7.2 crore. He is the youngest bowler to take a hat-trick in an Indian Premier League (IPL) match, at the age of 20.

10. Which team is the first team to be qualified for Playoffs with 12 points?
a) Delhi Capitals
b) Sun Risers Hyderabad
c) Kolkata Knight Riders
d) Rajasthan Royals

Click here to View the Answer
Answer b) Sun Risers Hyderabad.

11. Which team made the lowest total for any team in the IPL against the Chennai Super Kings?
a) Rajasthan Royals
b) Delhi Capitals
c) Royal Challengers Bangalore
d) Mumbai Indians

Click here to View the Answer
Answer c) Royal Challengers Bangalore. RCB scored 70 runs against CSK.

12. Who became the first batsman to score 5000 runs in IPL?
a) MS Dhoni
b) Suresh Raina
c) Chris Gayle
d) Rohit Sharma

Click here to View the Answer
Answer b) Suresh Raina.

13. ___________ and Jonny Bairstow (Sunrisers Hyderabad) recorded the highest first-wicket partnership in the IPL (185 runs).
a) David Warner
b) Kane Williamson
c) Martin Guptill
d) Deepak Hooda

Click here to View the Answer
Answer a) David Warner.

14. Which team became the first team in the IPL to win 100 matches?
a) Chennai Super Kings
b) Mumbai Indians
c) Delhi Capitals
d) Royal Challengers Bangalore

Click here to View the Answer
Answer b) Mumbai Indians. MI achieved this against CSK in IPL 2019.

15. Who is the first batsman to make five consecutive ducks in Twenty20 cricket?
a) Sam Curran
b) Ashton Turner
c) Sam Billings
d) Nicholas Pooran

Click here to View the Answer
Answer b) Ashton Turner of Rajsthan Royals.

16. The Perfect Catch of the Season award in IPL 2019 was won by _________.
a) MS Dhoni
b) Kieron Pollard
c) David Warner
d) Jasprit Bumrah

Click here to View the Answer
Answer b) Kieron Pollard.

17. Pitch and Groud Award was given to Punjab Cricket Association (PCA) and ________________.
a) Hyderabad Cricket Association
b) Chennai Cricket Association
c) Rajasthan Cricket Association
d) Kolkata Cricket Association

Click here to View the Answer
Answer a) Hyderabad Cricket Association

18. Super Striker of the Season Award was won by ____________.
a) Andre Russell
b) Chris Gayle
c) David Warner
d) Rohit Sharma

Click here to View the Answer
Answer a) Andre Russell.

19. Stylish Player of the Season Award was won by _____________.
a) Suresh Raina
b) Hardik Pandya
c) KL Rahul
d) Sam Billings

Click here to View the Answer
Answer c) KL Rahul.

20. Fair play Award was won by which team?
a) Chennai Super Kings
b) Mumbai Indians
c) Sunrisers Hyderabad
d) Kings11 Punjab

Click here to View the Answer
Answer c) Sunrisers Hyderabad.

About the author

Vignesh

Vignesh Sathyan is the Founder of Day Today GK, a portal that helps Aspirants who are preparing for Competitive Exams.

You can reach him at sathyan@daytodaygk.com

Leave a Comment