GK Quiz on Indian Polity with Answers

GK Quiz on Indian Polity

GK Quiz on Indian Polity is very important for competitive exams. Practice more quizzes from General Knowledge Section of Day Today GK and keep yourself updated.

GK Quiz on Indian Polity


GK Quiz on Indian Polity : Questions 1 to 10

1. How many seats are reserved for Union Territories in the Lok Sabha?
a) 10 seats
b) 15 seats
c) 20 seats
d) 30 seats

Click here to view Answer
Answer c) 20 seats

2. Who is legally competent to declare a war?
a) The President
b) The Prime Minister
c) The Lok sabha
d) The Parliament

Click here to view Answer
Answer a) The President

3. Fundamental duties were introduced in the Indian constitution by which Amendment?
a) 40th Amendment
b) 42nd Amendment
c) 43rd Amendment
d) 44th Amendment

Click here to view Answer
Answer b) 42nd Amendment

4. Which state legislative assembly has the maximum strength?
a) Andhra Pradesh
b) West Bengal
c) Uttar Pradesh
d) Maharastra

Click here to view Answer
Answer c) Uttar Pradesh

5. Who is the highest law officer of a state?
a) Attorney General
b) Secretary General law department
c) Solicitor General
d) Advocate General

Click here to view Answer
Answer d) Advocate General

6. The maximum strength of Lok sabha and Rajya sabha respectively is _____ and _____?
a) 500 and 250
b) 537 and 275
c) 525 and 238
d) 545 and 250

Click here to view Answer
Answer d) 545 and 250

7. Money Bill can be introduced in ________.
a) Either Lok sabha or Rajya sabha
b) Rajya sabha only
c) Lok sabha only
d) None of these

Click here to view Answer
Answer c) Lok sabha only

8. The Planning commission was created in?
a) 1950 A.D
b) 1952 A.D
c) 1954 A.D
d) 1955 A.D

Click here to view Answer
Answer a) 1950 A.D

9. Under which High court Andaman & Nicobar Islands come?
a) Madras High court
b) Kerala High court
c) Andhra Pradesh High court
d) Calcutta High court

Click here to view Answer
Answer d) Calcutta High court

10. Indian Constitution is often called?
a) Lawyer’s Paradise
b) Dictatorial Constitution
c) Evolved Constitution
d) Enacted Constitution

Click here to view Answer
Answer d) Enacted Constitution

More Questions will be added.

About the author

Vignesh

Vignesh Sathyan is the Founder of Day Today GK, a portal that helps Aspirants who are preparing for Competitive Exams.

You can reach him at sathyan@daytodaygk.com

Leave a Comment