General Knowledge Quiz – Set Sixty Five

GK Quiz on Awards & Related Fields – SET I

1. The Dada Saheb Phalke Award is associated with
a) Journalism
b) Literature
c) Film
d) Music

Click to View Answer
Answer c) Film

2. The Grammy Awards are associated with
a) Literature
b) Economics
c) Film
d) Music

Click to View Answer
Answer d) Music

3. The Kalinga Award is associated with
a) Agriculture
b) Dance
c) Science
d) Economics

Click to View Answer
Answer c) Science

4. The Dhanwantri Award is associated with
a) Physical Science
b) Agricultural Science
c) Medical Science
d) Robotic Science

Click to View Answer
Answer c) Medical Science

5. The Bowelay Award is associated with
a) Sports
b) Journalism
c) Agriculture
d) Film

Click to View Answer
Answer c) Agriculture

6. The Bhatnagar Award is associated with
a) Maths
b) Science
c) Literature
d) Economics

Click to View Answer
Answer b) Science

7. The Abel Award is associated with
a) Science
b) Economics
c) Mathematics
d) History

Click to View Answer
Answer c) Mathematics

8. The Merlin Award is associated with
a) Sports
b) Film
c) Magic
d) Arts

Click to View Answer
Answer c) Magic

9. The Vyas Samman Award is associated with
a) Journalism
b) Mathematics
c) Agriculture
d) Literature

Click to View Answer
Answer d) Literature

10. The Juliet Curie Award is associated with
a) Literature
b) Maths
c) Agriculture
d) Peace

Click to View Answer
Answer d) Peace

11. The Dronacharya Award is given to
a) Professors
b) Sport Coaches
c) Military Captains
d) Marshals

Click to View Answer
Answer b) Sport Coaches

12. The Tansen Award is associated with
a) Film
b) Dance
c) Arts
d) Music

Click to View Answer
Answer d) Music

13. Man Booker is associated with
a) Journalism
b) Literature
c) Poetry
d) Music

Click to View Answer
Answer b) Literature

14. The Vachspati Samman is associated with
a) Marathi Literature
b) Sanskrit Literature
c) Bengali Literature
d) Hindi Literature

Click to View Answer
Answer b) Sanskrit Literature

15. The Ashok Chakra Award is given to
a) Civilians
b) Military Personnel
c) Politicians
d) Sports Persons

Click to View Answer
Answer a) Civilians

About the author

Vignesh

Vignesh Sathyan is the Founder of Day Today GK, a portal that helps Aspirants who are preparing for Competitive Exams.

You can reach him at sathyan@daytodaygk.com

Leave a Comment