GK Quiz – 330(Mixed GK Topics)

1.’Hussain sagar’ is a famous lake in the state of-
a) Kerala
b) Karnataka
c) Tamil Nadu
d) Telangana

Click here to View Answer
Answer d) Telangana
Hussain Sagar is a heart shaped lake in Hyderabad built by Ibrahim Quli Qutub Shah in 1563.

2. First Indian individual Olympics medal in boxing was won by-
a) Karnam Malleswari
b) MC Mary Com
c) Anjali Bhagwat
d) Sania Nehwal

Click here to View Answer
Answer b) MC Mary Com

3.Which one of the following authorities has the power to prescribe the tenure of office of the Chief Election commissioner?
a) The Parliament
b) President of india
c) Prime Minister
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) The Parliament

4.Who was the 1st woman to receive thr Ashoka Chakra?
a) Neerja Bhanot
b) Noor Inayat Khan
c) Ashraf-UN-Nisa
d) Kiran Bedi

Click here to View Answer
Answer a) Neerja Bhanot
Neerja made a wonderful model as well as an airhostess. For her brave act India awarded her the Ashoka Chakra (she became the youngest recipient of India’s highest civilian award for bravery). She was also awarded the “Tagme-e-Insaniyat” (Pakistan), the flight Safety Foundation Award and the Medal of Heroism of the National Society of the Sons of the American Revolution (U.S.A.).Neerja died at the age of 22 just 2 days shy of her 23rd birthday.

5.’Calangute beach’ is located in which state of india-
a) Madhya Pradesh
b) Kerala
c) Goa
d) Nagaland

Click here to View Answer
Answer c) Goa

6.Who is regarded as the “Father of plastic surgery”?
a) Susruta
b) Pierre Duhem
c) Epicurus
d) None of these

Click here to View Answer
Answer a) Susruta
An ancient Indian surgeon Sushruta, who is known as the Father of Surgery, is known to have performed surgeries such as rhinoplasty and ear reconstructions.

7. World Thalassaemia day is on-
a) April 9
b) May 11
c) May 8
d) June 8

Click here to View Answer
Answer c) May 8
World Thalassemia Day is celebrated every year on 8th of May to increase the awareness about this disease among common public all through the world.

8. Silviculture is the management of-
a) Rivers
b) Lakes
c) Hills
d) Forests

Click here to View Answer
Answer d) Forests
Silviculture is the practice of controlling the establishment, growth, composition, health, and quality of forests to meet diverse needs and values.

9.Who is the author of the book “Decision Points”?
a) Barack Obama
b) Bill Clinton
c) Hillary Clinton
d) George W. Bush

Click here to View Answer
Answer d) George W. Bush

10.Shakespeare was born in-
a) UK
b) US
c) Canada
d) Russia

Click here to View Answer
Answer a) UK,April 1564, Stratford-upon-Avon, United Kingdom
William Shakespeare was an English poet, playwright, and actor, widely regarded as the greatest writer in the English language and the world’s pre-eminent dramatist.

About the author

Jaya Gupta

Leave a Comment